Supernanny Pia Penttalan neuvot lapsiperheen sujuvaan korona-arkeen: "Ihmisillä rupeaa sietokyky olemaan jo koetuksella kotona"

7:45imgKatso kaikki Supernanny Pia Penttalan vinkit sujuvaan korona-arkeen lapsiperheissä yllä olevalta videolta!
Julkaistu 15.04.2020 15:31
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Useassa perheessä eletään arkea, jossa ihmiset joutuvat lukittautumaan enemmän tai vähemmän neljän seinän sisään. Pitkien pääsiäispyhien lisäksi koronan takia lapsiperheiden sisäiset suhteet ja sidokset voivat kiristyä äärimmilleen.

– Nimenomaan niitä hankaluuksia rupeaa nyt tulemaan esille, supernanny Pia Penttala kertoo.

– Ihmisillä rupeaa sietokyky olemaan jo koetuksella kotona, hän jatkaa.

Sietokyvyn paukkuessa monissa perheissä sorrutaan ylilyönteihin, joka käytännössä tarkoittaa riitatilanteita. Riitojen hallinnointi voi olla haastavaa. Samalla moni väsynyt vanhempi höllentää lasten rajoituksia, joita viranomaiset ovat antaneet kansalaisille noudatettavaksi.

– Ruvetaan repeilemään liitoksistaan, Penttala summaa ikävää tilannetta.

Penttala uskoo, että päällimäisenä syynä perheenjäsenten välejä hiertävään ahdistukseen on epätietoisuus.

– Aika on nyt sen verran pitkä, että tämä epätietoisuus alkaa jo ahdistamaan ihmisiä, Penttala sanoo.

Tähän asti korona ei ole vielä koskettanut lähipiirissä, mikä lisää epävarmuutta vallitsevan tilanteen vakavuudesta. Hän myös uskoo, että kulunut kuukausi on vasta ollut harjoittelua seuraavaa kuukautta eli toukokuuta varten. Tutkijoiden mukaan vasta toukokuussa saavutetaan Suomessa koronan aiheuttama tautipiikki.

Vältä lapsen pelon lietsomista

Nuorelle lapselle vaikean tilanteen selvittäminen on haastavaa, varsinkin jos aikuinen itsekin on epävarma.

Penttala kehottaa tekemään vertauksen luokassa mylläävään vatsatautiin, joka tarttuu herkästi oppilaalta toiselle. Pelottavista uhkakuvista pitäisi pyrkiä eroon, eikä lietsoa lapsen mielessä kyteviä pelkoja esimerkiksi isovanhempien sairastumisesta.

Ahdistusta Penttala suosittelee välttämään tunteiden esille tuomisella.

– Miksi ei siellä perheessä saisi näyttää kaikkia tunteita? Sille pitää löytyä tila, Penttala sanoo.

Tunteiden esilletuomisen täytyy kuitenkin olla hallittua, hän muistuttaa. Räjähdyksen jälkeen täytyy myös pystyä nostamaan käsi ylös virheen merkiksi ja pyytää anteeksi perheenjäseniltä.

Lapsille vaikeinta on se, että elämästä on jäänyt pitkälti pois ystävät ja harrastukset. Se voi tuoda kotona esille turhautumista, mikä Penttilän mukaan lapsen täytyy saada tuotua ulos. Penttalaa kuitenkin huolettaa vanhempien uupuminen vallitsevan tilanteen alla.

– Etätöiden ohella pitäisi jaksaa hoitaa kolmen eri lapsen koulutehtävät eri luokilta ja todella hyvät ruuat kaksi tai kolme kertaa päivässä, hän luettelee. Uupumus mahdollistaa rajoitteiden laiminlyönnin, mikä taas voi tuoda vanhemmille epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunnetta. Tilanne on haastava monilta osin.

Katso kaikki Supernanny Pia Penttalan vinkit sujuvaan korona-arkeen lapsiperheissä yllä olevalta videolta!

Lue myös: Miten kertoisin lapselle koronasta tai selittäisin, että kotona on nyt pakko olla? Supernanny antaa vinkkinsä: "Lapsi voi ottaa yksittäisen kuulemansa lauseen ja miettiä sitä sitten mielessään"

Lue uusimmat lifestyle-aiheet

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus