Surkeaa, Italia – EM-kisojen hallitseva mestari on ulkona!

Sveitsi on pudottanut EM-kisojen hallitsevan mestarin Italian lauantain ensimmäisessä neljännesvälieräottelussa vakuuttavalla 2–0-voitolla.

Italia teki peräti kuusi muutosta avauskokoonpanoonsa. Tähtipuolustaja Riccardo Calafiori oli pelikiellossa otettuaan lohkovaiheen aikana kaksi keltaista korttia, kun taas pohjevamma piti huippupakki Federico Dimarcon sivussa.

JorginhoGiacomo Raspadori ja Mateo Retegui putosivat myös penkille, kun Gianluca ScamaccaStephen El Shaarawy ja Federico Chiesa muodostivat Azzurrin uuden hyökkäyskolmikon.

Sveitsi pakotti Italian heti ottelun alussa syvälle puolustusasemiin. 20 minuutin jälkeen Breel Embolo vapautettiin loistavaan maalintekopaikkaan rangaistusalueen sisällä, mutta upea torjunta Gianluigi Donnarummalta piti pelin tasoissa.

Ottelun 37. minuutilla verkko kuitenkin heilui. Sveitsin Ruben Vargas löysi keskityksellään Remo Freulerin, joka otti pomppivan pallon ensin haltuun ja latasi sen seuraavaksi ilmasta vasempaan alakulmaan. 1-0 Sveitsille.

Italia sai avausjaksolla hyvin vähän aikaan, ja aloitti toisen puoliajan entistäkin huonommin. Sveitsi tuplasi johtonsa heti toisen puoliajan alussa, kun Vargas laukoi kierteisen vedon komeasti yläkulmaan noin 15 metristä.

Euroopan hallitseva mestari alkoi viimein herätä, kun peliä oli 50 minuuttia takana. Varsinaisen maalintekijän puuttuminen kuitenkin näkyi, kun vaarallisin maalipaikkakin syntyi Sveitsin toimesta: Fabian Schärin purkupallo oli mennä omiin, mutta kilahti tolppaan.

Tolppa kolahti jälleen pelin 74. minuutilla, kun Italian kärkimies Scamacca venytti keskitykseen ja ohjasi sen pystypuita päin. Ottelu eteni kuitenkin vahvasti Sveitsin hallinnassa, vaikka se vetäytyikin pelin lopussa puolustusasemiin. Italia ei saanut juuri mitään aikaan.

Sveitsi etenee 2–0-voitolla kahdeksan parhaan joukkoon ja kohtaa seuraavaksi joko Englannin tai Slovakian. Lauantain ilta-ottelussa vastakkain asettuvat isäntämaa Saksa ja Tanska.