Surullinen video leviää netissä: Tällaista ilotulitus tekee koiralle

Charlie-koiran omistaja Fiona MacFarlane kuvasi lemmikkinsä reaktion ilotulitteisiin, jotta se avaisi ihmisten silmät ilotulitteiden vaikutuksille.

Charlie, 10, on vinttikoira. Se pelkää ilotulitteita valtavasti.

Charlien omistaja Fiona MacFarlane kuvasi koiran reaktion, kun ilotulitteita ammuttiin ulkona. Videolla Charlie vapisee hallitsemattomasti.

Fionan mukaan koira reagoi paukkuihin aina samalla tavalla. Hän toivoo, että video herättäisi ihmiset pohtimaan ilotulitteiden vaikutuksia lemmikkeihin. BBC Radio  Scotlannin jakamaa videota on katsottu jo miljoonia kertoja!

Videota on paitsi surkuteltu, myös kritisoitu. Monen mielestä omistaja toimii väärin, kun silittelee ja siten kannustaa koiraa; osa on huomauttanut, että koiralle tulisi tarjota pakopaikka pelottavalla hetkellä.

Jos video ei näy, katso se täällä.

Koira kertoo pelostaan levottomuudella ja läähätyksellä

Pelokas koira osoittaa pelkoa esimerkiksi läähättämällä, ääntelemällä, olemalla levoton ja menemällä piiloon.

Vaikka ilotulitteita saa ampua vain tiettyyn aikaan, varaudu ajoissa: älä pidä koiraa irti pihallakaan ja varmista ennen lenkkiä, että koira ei pääse irti valjaista tai kaulapannasta.

Ulkoiluta koira ennen kello kuutta. Älä koskaan ota koiraa mukaan seuraamaan ilotulituksia!

 Jos koira pelkää, toimi näin!

Jos koira pelkää paukkuja, sitä ei tule torua. Sen sijaan koiralle valmistetaan piilopaikka, jossa se voi oleilla.  Voit helpottaa lemmikin oloa sulkemalla verhot ja soittamalla esimerkiksi musiikkia, jotta ilotulituksen ääni ei kuuluisi asuntoon.

Älä lohduta ja surkuttele koiraa, vaan käyttäydy itse normaalisti: näin näytät eläimelle, että mikään ei ole vialla. Älä jätä koiraa yksin kotiin ilotulituksen aikana!

Jos koira katoaa, Etsijäkoiraliiton neuvonta palvelee numerossa 040 724 8614. Päivystäjät ovat vapaaehtoisia, joten anna puhelimen soida tarvittaessa pitkään.

Pelosta voi oppia pois

Koiran ilotulitepelkoon on myös lääkehoitoa, mutta paukkupelosta voi opetella pois kärsivällisellä työllä. Paukahteluääniin totuttelemiseen kannattaa varata aikaa noin pari kuukautta.

Totuttelun voi aloittaa noin kaksi kuukautta uudenvuoden jälkeen, mutta viimeistään se olisi hyvä aloittaa lokakuussa seuraavaa vuodenvaihdetta ajatellen.

Lue myös:

    Uusimmat