Hampaiden ja suun kunnon ollessa huono, voi leikkausoperaatio jäädä tekemättä. Mistä tämä johtuu? Apulaisylihammaslääkäri Tero Soukka TYKS:in suu- ja leukakirurgian poliklinikalta vastaa.
Apulaisylihammaslääkäri Tero Soukka kertoo, että tulehtuneen suun tulehduspesäkkeet lähettävät bakteereita verenkiertoon, jolloin leikkauksen tai proteesin laittamisen yhteydessä ne voivat aiheuttaa suuremman tulehduksen muualla elimistössä tai infektoida proteesin.
– Näin voi käydä myös myöhemmin kun proteesi on jo paikoillaan. Näin voi käydä myös lonkkaproteesin tai vaikka sydämen läppäproteesin kanssa, Soukka sanoo.
Potilaan ollessa tervesuinen, on hampaiden tarkistus ennen leikkausta vain muodollinen juttu.
– Mutta potilaalla, joka ei säännöllisesti hoidata hampaitaan, ja jolla on juurenpääntulehduksia tai muita infektiopesäkkeitä, hampaat täytyy kiireen vilkkaa poistaa ennen leikkausta. Poiston jälkeenkin varoaikaa ennen leikkausta täytyy olla kahdesta kolmeen viikkoon.
Soukka muistuttaa, että vaikka hampaat voitaisiinkin juurihoidolla pelastaa, sekin vaatii aikaa ainakin kolme kuukautta. Ennen leikkausta aikaa ei useinkaan ole.
Soukka suositteleekin hoitamaan omia hampaita säännöllisesti jo ennen ongelmien ilmaantumista, jotta ne pysyisivät kunnossa.
Kuvat: Colourbox.com
Studio55.fi/Annimari Pasanen
Lukijoiden kammottavimmat hammaslääkärikokemukset
Mitä hampaista selviää? Oikeushammaslääkäri kertoo