Suuntana koirapuisto? Vältä rähinät tunnistamalla kaksi pelosta kertovaa merkkiä: "Silloin sitä ei saisi ainakaan enempää ahdistaa"

2:14imgOnko koiran rodulla vaikutusta sen aggressiivisuuteen? Katso Vesa Lehtosen vastaus kiisteltyyn kysymykseen.
Julkaistu 17.05.2021 13:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Koiran elekielen ymmärtäminen auttaa ennaltaehkäisemään rähinöiden syntymistä koirapuistoissa. Katse kannattaa suunnata etenkin koiran häntään ja korviin, neuvoo Suomen Koirankasvattajat ry:n puheenjohtaja Vesa Lehtonen.

Kerroimme aiemmin koirapuistoissa ilmenevistä koirien käytösongelmista, joiden määrän pelätään kasvavan. Useita kahakoita lyhyen ajan sisään todistanut helsinkiläinen koiranomistaja Jenna ilmaisi huolensa siitä, että yhä useampi ihminen ei osaa lukea merkkejä lemmikkinsä aggressiivisuudesta.

Lue lisää: Koirapuistoissa tikittää aikapommi – kahakat saivat helsinkiläisen Jennan suunniltaan: "Sanoin, että älä enää ikinä tuo koiraasi koirapuistoon"

Mistä sitten tietää, onko koira innoissaan leikistä vai peloissaan ja valmiina hyökkäämään?

Suomen Koirankasvattajat ry:n puheenjohtaja Vesa Lehtonen kertoi MTV Uutiset Livessä kaksi epävarmuudesta ja pelosta kertovaa merkkiä, joita koiranomistajan kannattaisi pitää silmällä. Koiran ahdistuminen voi purkautua aggressiona.

Huomio häntään ja korviin

Lehtonen kehottaa kiinnittämään huomiota koiran häntään ja korviin.

– Heiluva häntä harvoin tarkoittaa minkäännäköistä hyökkäystä tai pelkoa vaan päinvastoin iloisuutta ja reippautta.

Alas painuvan hännän lisäksi luimistuvat korvat ovat merkki koiran epävarmuudesta.

– Yleensä silloin, kun korvat alkavat painua kovin päänmyötäisesti, koira on epävarma ja silloin sitä ei saisi ainakaan enempää ahdistaa, Lehtonen sanoo.

Myös koiran ryhdin madaltuminen voi paljastaa koiran epävarmuuden, kertoo Suomen Kennelliiton ylläpitämä Hanki koira -sivusto. Selkeitä uhkauseleitä pelon vuoksi puolustautuvalla koiralla ovat murina, irvistely ja haukkuminen.

Lehtonen kuitenkin muistuttaa, että jokainen koira on yksilö, joka ilmaisee tunteitaan omalla tavallaan. Oma lemmikkinsä ja sen elehdintä onkin syytä opetella tuntemaan.

Lue myös: Puhutko kissaa? Näin kommunikoit lemmikkisi kanssa oikeaoppisesti: "Eläimen turvallisuudentunne kasvaa, kun sen viestejä ymmärretään"

Toimi näin, jos koirapuistossa syntyy tappelu

Jos koirapuistossa pääsee joka tapauksessa syntymään rähinää, tulisi jokaisen ihmisen ottaa oma koiransa hallintaan ja poistua alueelta, Lehtonen neuvoo. Näin tilanne saadaan rauhoittumaan.

Ulkopuolisen ei pidä mennä puuttumaan koirien tappeluun, vaan tässäkin tapauksessa vastuu koirien rauhoittamisesta on niiden omistajilla.

Lue myös: "Kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille" – nämä vaaranpaikat uhkaavat lemmikkiä kesällä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso Vesa Lehtosen koko haastattelu alla olevalta videolta.

7:41img

Tuoreimmat aiheesta

Koirat