Suututtivatko "pervoilupersut" tärkeän äänestäjäryhmän? "Nyt ollaan vaarallisilla vesillä"

11:23imgKatso koko keskustelu puolueiden vaaliohjelmista tästä.
Julkaistu 09.02.2025 12:10
Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

Puolueiden kunta- ja aluevaaliohjelmista löytyy kalapäivää, ”tofun ja pervoilun” kieltämistä ja "sote-palveluiden Shangri-La".

MTV:n Pöllöraati otti kynsiinsä puolueiden kunta- ja aluevaaliohjelmien kuohuttavimmat ehdotukset.

Uuden Jutun toimittaja Eeva Lehtimäki toteaa, että vaikuttaa hieman siltä, että puolueet ovat käyttäneet ohjelmien kirjoittamisessa tekoälyä.

– Vähän sellainen olo, että on tekoälyltä kysytty, että löydä kuohuttavimmat aiheet, otsikot ja teemat, joilla saadaan äänestäjät liikkeelle. Varsinkin perussuomalaisten ohjelmassa on tekoälyllä tehtyä tofua, pervoilua ja muuta hauskaa äänestäjälle, Lehtimäki sanoo.

Vaaliohjelmassaan perussuomalaiset muun muassa vaatii, ettei kouluissa tule olla "pervoilua".

Lue myös: Pöllöraati: Perussuomalaisten kouluvaatimus oli provokaatio

PS:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra perusteli tällä viikolla Ilta-Sanomien vaalitentissä, että "pervoilu" koulussa tarkoittaa sitä, että alaikäisille tarjottaisiin tehtäviä seksuaalifantasioiden kirjoittamiseen. Purra ei kertonut, missä tai milloin tällaista olisi tapahtunut.

Vuonna 2019 MTV Uutiset kertoi tapauksesta, jossa kouvolalaiskoulu oli joutunut tällaisen väitteen keskelle, mutta rehtori kertoi, että kyseistä tehtävää ei teetetty lapsilla.

Opettajat suuttuivatkin Purran väitteistä. Esimerkiksi Opetusalan ammattijärjestön OAJ puheenjohtaja Katarina Murto sanoi HS:n haastattelussa, että perussuomalaisten puhe herättää ikävän viestin koulujen arjesta. Opettajaksi opiskelevien liitto SOOL piti pervoilupuheita asiattomina.

– Opettajaksi opiskelevat eivät hyväksy sitä, että opetussisällöistä levitetään kuntavaalikampanjoissa väärää tietoa, SOOL linjaa tiedotteessa.

Opettaja-kirjailija Tommi Kinnunen osallistui myös aiheen keskusteluun viestipalvelu X:ssä. Hänen mukaansa kyseinen ilmaisutaidon tehtävä ei ollut peräisin oppikirjasta, vaan harrastajateatterilaisille, siis myös aikuisille, suunnatusta opaskirjasta.

Eli koko seksifantasiatehtävää ei oikeasti ole edes tehty, vaikka valtiovarainministeri ehti jo heittää varjon kaikkien opettajien ja koulujen päälle? Toivoisin että kuntavaalien koulukeskustelua käytäisiin faktojen kautta, ei kuulopuheiden, Kinnunen kritisoi.

Lue myös:Kouvolalaiskoulu tyrmää väitteet seksifantasiatehtävän teettämisestä oppilailla

Lehtimäki myös varoittaa, että perussuomalaisten nosto saattaa suututtaa tärkeän äänestäjäryhmän.

– Yhtä äänestäjäryhmää ei kannata näissä vaaleissa suututtaa, ja se on naisopettajat. Nyt kyllä ollaan vähän vaarallisilla vesillä.

"Äänestäjät tulevat pettymään"

RKP:n vaaliohjelmassa ehdotetaan kouluihin Itämeren kalapäivää, eli kouluissa pitäisi olla kerran viikossa tarjolla Itämeren kalaa.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Juha Kaija pitää avausta mielenkiintoisena ja pohtii, että mikä olisikaan sitten asian todellisuus.

– Tästä tuli heti mieleen, että Strömsö-Micke paistaa siellä koulussa täydellisen lohifileen, mutta jos talous pitää ottaa huomioon, niin varmaan se on jotain silakasta ja perkuujätteestä tehtyä mureketta, sanoo Juha Kaija.

Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki taas toteaa, että koulujen kalapäivä voi olla vielä taloudellisesti helppo toteuttaa, toisin kuin vasemmistoliiton esille nostaman julkisen puolen 30-tuntinen työviikko.

– Siinä alkaa olemaan hintalappua. Mielenkiintoinen avaus kun muutenkin alkaa olla työvoimapulaa. Aikamoisia avauksia.

Kärki myös toteaa, että ainakaan keskusta ja kokoomus eivät käyttäneet tekoälyä vaaliohjelmiensa tekemiseen.

– Kokoomuksen ja keskustan pitäisi ottaa vähän rohkeutta RKP:n ja perussuomalaisiin verrattuna. Joku tämmöinen, että kouluihin luokkaretki Helsingin Pörssiin, salkut kuntoon ja eväät sinne. Siellä on ylämäkeä ja alamäkeä, hän ehdottaa.

Puolueet lupaavat Lehtimäen mukaan myös sote-palveluiden Shangri-Lata, ilman mitään konkreettisia keinoja.

– Olisi kiva kuulla, että millä keinoilla ja millä rahoilla. Se on taas sellainen toiveiden tynnyri, että äänestäjät tulevat pettymään, Lehtimäki toteaa.

Lue myös: SDP vaaliohjelmassaan: Yläkoulujen koulupäivä alkamaan vasta kello 9

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka