Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä. Pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti asiasta yhteisessä lehdistötilaisuudessa oppositiojohtaja Ulf Kristerssonin kanssa. MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.
– Päätimme tänään virallisesti hakea Naton jäseneksi, kertoi pääministeri Andersson tiedotustilaisuudessa.
– Jätämme nyt yhden aikakauden ja aloitamme uuden, Andersson kuvasi päätöksen historiallisuutta.
Andersson ei suostunut kertomaan, milloin Ruotsin Nato-lähettiläs tarkkaan ottaen jättää hakemuksen Natolle. Syyksi hän kertoi sen, että jäsenyyshakemus halutaan jättää yhtä aikaa Suomen kanssa.
Ruotsin Nato-kanta ratkesi käytännössä jo sunnuntaina, kun hallituspuolue sosiaalidemokraatit ilmoitti kannattavansa Natoon hakeutumista. Aiemmin maanantaina Natosta keskusteltiin vielä valtiopäivillä, mutta asiasta ei tehty päätöksiä tai äänestetty.
Andersson kertoi hallituksen päättäneen Nato-hakemuksen jättämisen lisäksi myös lakiehdotuksesta, joka mahdollistaa Ruotsin ottavan vastaan sotilaallista apua kaikilta Naton ja EU:n jäsenmailta.
Kristersson kertoi seisovansa pääministerin rinnalla sen osoituksena, että Nato-hakemukselle on Ruotsissa laaja tuki, josta halutaan viestiä myös ulkomaille.
Lehdistötilaisuudessa olleet ruotsalaistoimittajat muistelivat STT:lle, että vastaava tilaisuus on pidetty Ruotsissa edellisen kerran joskus 1990-luvun alkupuolella.
"Pitäkää pää kylmänä"
Kristersson kommentoi tilaisuudessa, että niin Ruotsin kuin Suomenkin on valmistauduttava tuleviin huolestuttaviin kuukausiin poliittisesti ja sotilaallisesti.
– Elämme vaarallista aikaa.
Pääministeri vetosi Ruotsin kansalaisiin hakuprosessin aikana.
– Opiskelkaa asioista ja etsikää tietoa luotettavista lähteistä. Osa tarjolla olevasta tiedosta voi haluta pahaa Ruotsille. Pitäkää pää kylmänä kaikkea pahaa vastaan.
Anderssonin mukaan tilanne maailmassa muuttui huolestuttavaksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta Ruotsia kohtaan ei tällä hetkellä kohdistu suoraa uhkaa.
Anderssonilta kysyttiin tilaisuudessa, aikooko hän keskustella puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Suomen presidentti Sauli Niinistön tavoin. Anderssonin mukaan Ruotsin ulkoministeri hoitaa keskustelun Venäjän kollegansa kanssa.
Ruotsin Nato-keskustelu on kiihtynyt loppua kohden. Kristersson uskoo, että Suomi ja Ruotsi mahdollisesti vauhdittivat toistensa Nato-päätöksiä.