Suomen nuori MM-mitalihiihtäjä murjaisi – kaiken kertovat sanat ennen leiriä

Hilla Niemelä, 22, on Suomen hiihdon potentiaalisia tulevaisuuden menestyjiä. Alle 23-vuotiaiden MM-sprintissä hän sivakoi jo hopeaa ja tuore harjoituskausi on kielinyt hyvää.

Hilla Niemelä on menestynyt toistaiseksi kiitettävästi universiadeissa ja nuorten MM-kisoissa, minkä lisäksi hän on hiihtänyt lupaavasti maailmancupissa.

Tampereen yliopistossa ympäristö-, energia- ja biotekniikkaa opiskeleva Niemelä jyräsi tammikuussa 2023 Yhdysvaltain Lake Placidissa universiadeissa eli kansainvälisissä korkeakouluopiskelijoiden kilpailuissa kolmeen kultaan. Kirkkain mitali irtosi viiden kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa, viiden kilometrin vapaan takaa-ajossa ja viestissä. Alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa tämän vuoden helmikuussa Slovenian Planicassa suomalainen puolestaan sivakoi vapaan sprintin hopealle.

Maailmancupin sprinteissä Niemelä hiihti viime kaudella kolmeen otteeseen pisteille ja oli parhaimmillaan 21:s perinteisen pikakilpailussa Rukalla. Rukalta oli myös Niemelän uran ensimmäinen maailmancupin pistesuoritus, kun hän sijoittui edeltävällä kaudella samassa sprintissä 25:nneksi. 

Pää kylmänä

Niemelän nousujohteinen kulku on vakuuttanut, ja B-maajoukkueessa hiihtäneelle naiselle avautuivat viime kauden jälkeen A-maajoukkueen portit. Vierelleen Niemelä on samalla saanut entistä tasokkaampia harjoituskumppaneita. 

– Kun itseään kovempien kanssa harjoittelee, täytyy vain pitää pää kylmänä. Siinä olen ihan hyvä. Pystyn tekemään omat harjoitukset, ja yritän ottaa mallia muista sekä antaa mahdollisimman paljon muille omilla vahvuuksilla, Niemelä kertoo.

Hän nostaa kysyttäessä Eveliina Piipon esimerkiksi urheilijasta, jolta hän on voinut ottaa hyvin oppia.

– Eveliina on hyvä hiihtämään vapaata. Siinä perässä kun tulee ja sitä yrittää mallata, niin toivon, että vapaan hiihto kehittyy.

Kehitystä

Kehitystä isänsä, entisen kansallisen tason hiihtäjän Ville Niemelän, valmentamalle Hillalle on harjoituskauden aikana kauttaaltaan tullut.

– Suorituskyky ja peruskestävyysominaisuudet ovat menneet taas askeleen eteenpäin. Lenkillä pystyy pitämään selkeästi kovempia vauhteja ja kestää paremmin.

– Kihulla (Huippu-urheilun instituutissa) ollaan myös oltu testeissä, ja ne ovat olleet paremmat kuin viime vuonna. Kai se sitten tarkoittaa, että on kehittynyt, Niemelä sanoo vältellen keulimista.

Leirejä on ollut niin paljon, joka kuukausi heinäkuuta lukuun ottamatta, että tehoharjoittelu on Niemelän mukaan lisääntynyt aiemmasta. Hän on leireillyt muun muassa Trondheimissa, Vuokatissa ja tuoreeltaan kaksi viikkoa Ramsaussa.

– Pääsin pitkästä aikaa hiihtämään. Ramsaussa pystyin myös kiipeämään vuorenrinteitä rullilla. Se oli hyvää harjoittelua, mitä ei kotimaisemissa pysty niin tekemään.

"Ei ole mitään muuta kuin pilattavaa"

Minkäänlaista mainittavaa takapakkia Niemelä ei ole suunnitellusti edenneen harjoituskauden aikana kokenut. Hänen treenaamisessaan noudatetaan myös joustavuutta.

– Treenataan kun tuntuu hyvältä ja kun tuntuu vähän huonolta, levätään. Balanssi on pysynyt tosi hyvin.

Niemelä pääsi jopa tokaisemaan suorat sanat.

– Ennen Ramsauhun lähtöä sanoin, että nyt ei ole mitään muuta kuin pilattavaa tässä, tilanne on hyvä. Jos tässä vielä tyrii, niin katsotaan.

– Kunto on parempi kuin viime vuonna, mutta on toki eri asia, miten sen saa näkymään kisoissa.

Rullahiihdossa Niemelä on kisannut ja nostaakin treenikauden aikaiseksi kohokohdakseen ensimmäisen henkilökohtaisen aikuisten SM-mitalinsa, hopean syyskuulta rullahiihtosprintistä Vuokatista. Jasmin Kähärän voittamassa kisassa Niemelän taakse jäivät muun muassa Jasmi Joensuu, Krista Pärmäkoski ja Johanna Matintalo.

– Tuli hyvä onnistuminen. Pystyin puikkaamaan itseni niin, että sain sieltä jotain kotiintuomista.

Tavoitteet

Vaikka Niemelä on menestynyt parhaiten pikamatkoilla, hän mieltää itsensä yleishiihtäjäksi. Harjoittelu on haluttu pitää monipuolisena, jotta Niemelä pystyisi hiihtämään mitä matkoja tahansa. Lisäksi:

– Uskon, että pertsan sprinttiä minulla eniten kehittää vapaan viisikymppiä. Meillä oli sellainenkin harkkakisa ja kroppa reagoi siihen tosi hyvin. Sain siitä varmasti sprinttiinkin hyvät vasteet.

Niemelä pohtii kuitenkin, että helmi-maaliskuisissa MM-kisoissa Trondheimissa hänellä on parhaat menestysmahdollisuudet sprintissä, joka käydään vapaalla hiihtotavalla. Siihen hän haluaa myös satsata ja olla kisoissa siihenastisen elämänsä parhaassa kunnossa. 

– Minulle tärkein tavoite on silti saada mahdollisimman paljon maailmancupin kisoja, koska siellä selkeästi kehittyy eniten.

– Haluan olla koko ajan hyvä.

Suomalaishiihtäjien omavastuumaksut puhuttavat – liiton puheenjohtaja kertoo nykytilanteen 5:07
Maajoukkueurheilijoiden omavastuumaksut puhuttavat – Hiihtoliiton puheenjohtaja kertoo nykytilanteen.

Perttu Hyvärinen avasi hiihtäjien tuntoja kilpailumaksuista: ”Ei purematta niellä” 1:45
Perttu Hyvärinen avasi hiihtäjien tuntoja kilpailumaksuista: "Ei purematta niellä."

Lue myös:

    Uusimmat