Tuoreen tutkimuksen perusteella riskiä sairastua paksu- ja peräsuolisyöpiin suurentavat tulehdusta edistävät ruoka-aineet.
Ruokavaliolla saattaa olla vaikutus siihen, kuinka todennäköisesti ihminen sairastuu paksu- ja peräsuolisyöpiin. Tuoreen tutkimuksen perusteella riskiä suurentavat tulehdusta edistävät ruoka-aineet.
Lue myös: Mahasyövän varoitusmerkit – vaarallisen hiljainen varhaisvaiheessa
Tällaisia ovat muun muassa liha, teollisesti prosessoidut viljat sekä sokeroidut virvoitusjuomat, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
Riski sairastua oli noin kolmanneksen suurempi
JAMA Oncology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpiin on noin kolmanneksen suurempi henkilöillä, joiden ruokavaliossa on paljon tulehdusta edistäviä ruokia. Tämä havaittiin verrattuna kyseisiä ruoka-aineita hyvin vähän käyttäviin.
Yhteys oli voimakas varsinkin lihavilla ja ylipainoisilla miehillä, hoikilla naisilla sekä osallistujilla, jotka eivät käyttäneet alkoholia. Tutkimus perustui 120 000 miehen ja naisen 26-vuotiseen seurantaan.
Punainen liha ja makkarat haitaksi
Tulokset viittaavat ruokavalion syöpävaikutusten voivan johtua niiden tulehdusta edistävistä ominaisuuksista, mutta myös muita selityksiä on esitetty.
Lue myös: Mikä on normaalia suolen toimintaa? Tärkeää tietoa isosta hädästä
Viime vuonna JAMA Oncology julkaisi osittain samalta tutkijaryhmältä tutkimuksen, jossa ruokavalion suolistosyöpävaikutukset yhdistettiin muutoksiin suoliston bakteerikannoissa.
Tällöinkin haitalliseksi havaittiin paljon punaista lihaa, makkaraa ja muita lihajalosteita sekä teollisesti prosessoituja viljoja sisältävä ruokavalio.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.