Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Syötkö paljon pekonia? Tutkijat vahvistavat sairastumisriskin – vahvaa näyttöä vaikutuksista

munat ja pekoni
Runsas prosessoitujen lihatuotteiden syöminen lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Shutterstock
Julkaistu 16.08.2019 10:35

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Tuore tutkimuskatsaus vahvistaa teollisesti prosessoitujen lihatuotteiden haitallisen vaikutuksen tyypin 2 diabeteksen syntymiseen. 

Ruokavaliolla on suuri merkitys monien sairauksien synnyssä. Tyypin 2 diabeteksen kohdalla olennaista olisi lisätä kuituja ja vähentää muun muassa teollisesti prosessoituja lihatuotteita, tuore tutkimuskatsaus vahvistaa.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aiemminkin, mutta nyt julkaistu tutkimus on varsin kattava yhteenveto aiheesta. Siinä yhdistettiin kaikkiaan 53 meta-analyysitutkimuksen aineistot.

Riski sairastua suurempi punaisen lihan syöjillä

Analyysin perusteella on vahvaa näyttöä siitä, että riski sairastua tyypin 2 diabetekseen pienenee, jos henkilön ruokavaliossa on runsaasti täysjyväviljoja ja ravintokuituja ja hän käyttää maltillisesti alkoholia. Riski puolestaan suurenee, jos ateriat sisältävät paljon pekonia, punaista lihaa sekä makkaroita ja muita teollisia lihatuotteita. Myös sokerilla makeutetut juomat suurentavat sairastumisen todennäköisyyttä.

Osa yhteyksistä selittyy todennäköisesti ruokavalion lisäksi muilla elämäntavoilla, jotka myös altistavat diabetekselle, mutta tutkimuksissa nämä seikat oli yleensä huomioitu hyvin. Havainnot vahvistavatkin jo valmiiksi mittavaa näyttöä ruokavalion merkityksestä tyypin 2 diabeteksen synnyssä, ehkäisyssä ja hoidossa.

Tutkimuskatsaus julkaistiin lääketieteen alan BMJ-aikakausilehdessä. 

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset