Pitkäikäisyyden asiantuntija varoittaa: "Terveellinen" tapa voi oikeasti viedä vuosia elämästäsi

Moni ahkera liikkuja ja tai painonpudottaja suosii proteiinipitoista ruokavaliota, mutta myös proteiinin saantiin pätee vanha viisaus: kohtuus kaikessa. Liiallinen proteiinitankkaus voi itse asiassa jopa olla terveydelle siinä määrin haitallista, että se lyhentää elinikää.

Lääkäri ja pitkäikäisyyden asiantuntija, tohtori Monisha Bhanote varoittaa, ettämoni tekee ruokavaliossaan virheen, joka voi luultujen hyvinvointivaikutusten sijaan jopa lyhentää elinikää, kertoo Huffpost.

Hänen mukaansa on yleinen väärinkäsitys, että proteiinipitoinen ja erityisesti eläinproteiinivoittoinen ruokavalio olisi merkittävä terveysteko, jolla saisi vahvistettua lihaksia ja lisättyä elinvuosia.

Todellisuudessa proteiinin ylikulutus voi vaikuttaa jopa päinvastoin.

Haittavaikutusten taustalla kaksi yhdistettä

Pitkäaikaisissa etenevissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että vähän hiilihydraatteja, mutta runsaasti proteiinia, erityisesti eläinproteiinia, sisältävä ruokavalio voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä, kertoo Sydänliitto.

Bhanoten mukaan eläinperäisten proteiininien liiallinen kulutus voi kiihdyttää ikääntymistä ja heikentää solujen terveyttä. 

Taustalla on kaksi eri yhdistettä, joita syntyy proteiinin syönnin seurauksena: AGE ja TMAO.

AGE eli kehittyneet glykaation lopputuotteet ovat haitallisia yhdisteitä, joita muodostuu, kun proteiinit tai rasvat yhdistyvät sokerin kanssa verenkierrossa.

Eläinperäisissä ruoissa, varsinkin paistetuissa, paahdetuissa ja grillatuissa, on korkea AGE-arvo.

Tutkimukset osoittavat, että nämä yhdisteet voivat kerääntyä kudoksiin ja ajan myötä johtaa oksidatiiviseen stressiin ja tulehdukseen, jotka ovat solujen ikääntymisen avaintekijöitä, Bhanoten kertoo Huffpostille.

AGE:t vahingoittavat proteiineja ja DNA:ta sekä muita tärkeitä solurakenteita, mikä nopeuttaa ikääntymisprosessia ja edistää kroonisia sairauksia, kuten diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja Alzheimerin tautia.

Katso myös video: Aiheuttaako kärsitetty grilliruoka syöpää? Juttu jatkuu videon alla.

Aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää? 2:20
Ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen kertoo, voiko käristynyttä lihaa tai makkaraa syödä huoletta vai nouseeko syöpäriski välittömästi.

Kohonneet TMAO-tasot yhteydessä sydän- ja verisuonitautien riskiin

Orgaaninen yhdiste TMAO eli trimetyyliamiini-N-oksidi edistää kolesterolin kertymistä valtimoihin ja heikentää elimistön kykyä poistaa tulehduksen ja sydän- ja verisuonijärjestelmän vaurion aiheuttajia. 

TMAO:ta muodostuu esimerkiksi koliinia sisältävistä ruoka-aineista, kuten maksasta, kananmunista sekä pekonista. Koliinia löytyy myös kasvikunnan tuotteista, kuten vehnänalkioista ja soijapavuista.

Kohonneet TMAO-tasot on yhdistetty ateroskleroosin, sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiin.

TMAO ei ainoastaan vaaranna sydämen terveyttä vaan vaikuttaa myös solujen yleiseen toimintaan ja pitkäikäisyyteen, Bhanote kertoo.

Ihmedieetit tuovat nopeita tuloksia, mutta lyhentävät elinikää

Niin ikään ihmisen ikääntymistä tutkiva tohtori Raghav Sehgal Yalen yliopistosta kertoo Huffpostille, että yksi yleinen virhe, jonka ihmiset tekevät tavoitellessaan terveyttä ja hyvinvointia, ovat niin sanotut ihmedieetit, jotka lupaavat nopeita tuloksia.

Esimerkiksi ketogeenisessa ruokavaliossa, jota monet painonpudottajat suosivat, pääraaka-aineina syödään rasvaa ja proteiinia, kun taas hiilihydraatit minimoidaan.

Sehgalin mukaan kyseisen ruokavalion ongelma on lihan ja munien "sankariruoan" maine, vaikka runsas eläinperäisten tuotteiden syöminen voi viedä vuosia eliniästä.

Panosta näihin proteiinin lähteisiin

Bhanote ja Sehgal suosittelevat valitsemaan mahdollisimman usein aterian pääproteiinin lähteeksi kasviproteiinin tai kalan.

Kalan ravintokoostumus on täysin erilainen kuin lihalla, ja kalan säännöllinen syöminen voi jopa vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Kasviperäiset proteiinit, kuten pavut, linssit, kikherneet, soija, pähkinät ja siemenet puolestaan ovat täynnä antioksidanetteja, kuituja ja ravintoaineita, jotka ylläpitävät sydänterveyttä, vähentävät tulehdusta ja alentavat kroonisten sairauksien riskiä.

Näissä elintarvikkeissa on luonnollisesti vähän AGE-arvoja, eivätkä ne edistä TMAO:n tuotantoa, mikä tekee niistä paljon hellävaraisempia soluille ja yleiselle terveydelle, Bhanote kertoo.

Vuonna 2023 julkaistun pohjoismaisen ravitsemussuosituksen mukaan vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään 500–800 grammaa päivässä. Kalaa tulisi syödä noin 300–450 grammaa viikossa, josta vähintään 200 grammaa tulisi olla rasvaista kalaa.

Katso myös video: Kiellot, säännöt ja rajoitukset vievät syömisen väärille urille

Lue myös:

    Uusimmat