Syövästä toipuva Jan, 47, altistui virukselle hoitokäynnillään sairaalassa, hoidot on nyt keskeytetty – "Tuntuu käsittämättömältä"

Turkulainen Jan Boijer-Spoof joutui kotikaranteeniin, koska altistui koronalle syöpäsairauteen liittyvällä kipuhoitokäynnillään sairaalassa. Johtajaylilääkärin mukaan moni potilas onkin perunut kriittisiä seuranta- ja hoitokäyntejä viruksen pelossa, joten tilanne on ongelmallinen.

Jan Boijer-Spoof, 47, selätti nielurisoista löytyneen syövän kaksi vuotta sitten. Keväällä kielestä otettu koepala kertoi taudin uusiutuneen. Edessä oli jälleen leikkaus.

Viime kuukausien ajan Boijer-Spoof on saanut viikoittain ketamiini-infuusiohoitoja kipuihinsa Turun yliopistollisen keskussairaalan psykiatrian neuromodulaatioyksikössä.

Sunnuntaina Boijer-Spoof sai tietää altistuneensa koronavirukselle viime keskiviikkoisella hoitokäynnillään. Sen vuoksi miehen pitää pysyä kotikaranteenissa 29. huhtikuuta saakka.

Boijer-Spoof on näyttänyt MTV Uutisille sähköiset potilastietonsa, joissa altistuksesta kerrotaan.

– Todennäköisesti altistus liittyy minua hoitaneeseen hoitajaan. En ole ollut muiden potilaiden kanssa läheisissä tekemissä käyntini aikana. Hoitohuoneessa on sairaalapetejä turvavälietäisyyden päässä toisistaan. Kipulääkettä annetaan tippana käsivarteen. Lähellä on silloin ainoastaan hoitaja, Boijer-Spoof kertoo.

Olo kurjistuu ilman hoitoa

Psykiatrian neuromodulaatioyksikkö on Boijer-Spoofin saamien tietojen mukaan suljettu altistuksen vuoksi. Nyt on epäselvää, kuinka hänen kipuhoitonsa järjestetään jatkossa. Toistaiseksi seuraavaa hoitokertaa ei ole sovittu.

Boijer-Spoofin mukaan yksiköstä on ilmoitettu hänelle, että ketamiinihoitoa pyritään järjestämään sijaishenkilökunnan avulla.

Hoidot vievät häneltä muun muassa suun alueen kivut noin kolmeksi päiväksi, mutta sen jälkeen olot sekä “itsellä että perheenjäsenillä” alkavat kurjistua.

– En ole se mukavin ihminen, kun tuskat tulevat. Pyysin kipuklinikalta yhteydenottoa, että saisin vahvempia lääkkeitä mahdollisesti karanteenin ajaksi. Sairaalan pitäisi kai näinä aikoina olla se turvallisin paikka, joten tuntuu käsittämättömältä joutua karanteeniin hoitokäynnin takia.

Altistuneista yksiköistä ei tietoa julkisuuteen

MTV Uutiset kysyi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilältä korona-altistustilanteesta ja neuromodulaatioyksikön sulkemisesta. 

Pietilän mukaan hoitotoimintaa on jouduttu supistamaan joissakin Tyksin hoitoyksiköissä henkilökunnan korona-altistusten vuoksi. Julkisuuteen ei kuitenkaan anneta täsmällisiä tietoja altistuneista yksiköistä, joten hän ei vahvista, onko neuromodulaatioyksikkö suljettu.

Tietoja ei Pietilän mukaan anneta, jotta ihmiset eivät turhaan alkaisi vältellä tiettyjä hoitoyksiköitä – sillä niin on jo käynyt.

– Tietyillä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueilla suuri osa ajoista jää käyttämättä, kun potilaat eivät koronan pelossa uskalla tulla tule heille varattuihin aikoihin, Pietilä sanoo.

–  Olemme törmänneet tilanteeseen, joissa potilaat ovat peruneet terveytensä kannalta kriittisiä hoito- ja kontrollikäyntejä. Esimerkiksi mammografia-seulontakäynneistä noin puolet ajanvarauksista on peruttu. Jos ihmiset jättävät väliin näin olennaisia käyntejä, seuraukset voivat tulevaisuudessa olla ikävät, johtajaylilääkäri toteaa.

Kaksitahoinen tilanne

Pietilän mukaan jokaisen potilaan kohdalla arvioidaan yksilöllisesti, millä tavoin hoito voitaisiin korvata tai siirtää tuonnemmaksi, jos terveydentilanne sen sallii.

Hoitoa voidaan järjestää esimerkiksi korvaavissa tiloissa ja ei-altistuneen henkilökunnan voimin.

Tilanne on siis kimurantti: hoitohenkilökunta ei katso hyvällä väliin jätettyjä kriittisiä hoitoja, mutta potilaan näkökulmasta hoitoyksiköt eivät välttämättä näyttäydy turvallisilta oman tartuntariskin minimoinnin kannalta.

Jan Boijer-Spoof odottaa nyt oman tilanteensa selkitymistä. 

–  Ymmärrän potilaan näkökulman, eli etteivät riskinotto ja sairaalakäynti tässä vaiheessa huvita. Nämä ovat vaikeita asioita, jos ne jäävät vain potilaan mietittäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat