Syyttäjä: Leipomo käytti pilaantunutta ruokaa ja uhkasi tarkastajaa väkivallalla

Yrittäjä sanoo noudattaneensa Ruokaviraston ohjeita.

Syyttäjä vaatii keuruulaiselle leipomoyrittäjälle ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa terveyden vaarantamisesta. Syyttäjän mukaan yrityksen tilat olivat elintarviketuotannolle sopimattomat eikä elintarvikkeiden säilyttämisestä huolehdittu turvallisessa lämpötilassa.

– Tuotteita on jäähdytetty lastauslaiturilla ilman suojausta ulkoilmalta ja haittaeläimiltä sekä tilojen käytävällä asianmukaisen jäähdytyksen sijaan, mikä on mahdollistanut elintarvikkeissa haitallisten mikrobien kehittymisen ja elintarvikkeiden kontaminoitumisen, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan tuotteita ja raaka-aineita jäädytettiin ja käytettiin uudelleen pakkausmerkintöjen vastaisesti ja raaka-aineista puuttui päiväysmerkintöjä. Yrittäjä käytti syyttäjän mukaan soijaa ja käsitteli sitä varomattomasti tuotteissa, joissa pakkausmerkintöjen mukaan ei soijaa ollut.

– Soija voi aiheuttaa allergiselle henkilölle kutinaa ja turvotusta sekä jopa hengenvaarallisen yliherkkyysreaktion, joka on kuitenkin jokseenkin harvinainen, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan tuotteita päivättiin valheellisilla päiväyksillä myyntiajan pidentämiseksi. Sen lisäksi valmistuksessa oli syyttäjän mukaan käytetty pilaantunutta jauhelihaa. Lihan viimeinen käyttöpäivä oli mennyt viikko elintarvikkeiden valmistusta ennen, haastehakemuksessa sanotaan.

Syytteet kiistetään

Syyttäjän mukaan yrittäjä laiminlöi useita viranomaiskehotuksia ja tavoitteli hyötyä elintarviketurvallisuuden kustannuksella. Syytteessä terveyden vaarantamisesta on yrittäjän lisäksi yhtiön vastuutyöntekijä.

Yrittäjä ja työntekijä kiistävät syytteen terveyden vaarantamisesta.

– Tuotantoprosessissa on noudatettu Ruokaviraston ohjeistusta sekä pidetty huolta siitä, että erityistä tuotemerkintää mahdollisesti vaativat tuotteet on valmistettu soijavapaaksi huolellisesti, yrittäjän kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Syyttäjä vaatii yrittäjälle rangaistusta lisäksi muun muassa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syyttäjän mukaan mies uhkasi ympäristöterveystarkastajaa kertomalla ajatelleensa tämän ampumista ja haavoittumista.

Yrittäjä kiistää myös uhanneensa terveystarkastajaa millään tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat