Ruokavirasto määräsi Prima Pet Premiumille keväällä 1 500 euron seuraamusmaksun puutteellisista pakkausmerkinnöistä. Samaa pykälää on Ruokaviraston historiassa käytetty vain kerran aiemmin.
Koiranruokakohun keskelle tänä syksynä joutunut Prima Pet Premium sai keväällä 2024 rehuturvallisuutta valvovalta Ruokavirastolta 1 500 euron seuraamusmaksun, kun se myi HauHau-kalkkunatäysrehua kotimaisena, vaikka kahden erän valmistuksessa syys-lokakuussa 2023 oli käytetty saksalaista kalkkunajauhoa. Tuote valmistetaan Suomessa.
Rehulain pykälään 51 perustuva seuraamusmaksu on annettu kerran aikaisemmin koko Ruokaviraston historiassa.
Prima Pet Premium tutkii tällä hetkellä, onko heidän Kiinasta tuoduista Hauhau-kevytrullissa tuotevirhettä. Useat lemmikinomistajat kertoivat elokuun lopussa lemmikkiensä neurologisista oireista ja epäilivät Hauhaun tuotteen aiheuttaneen oireet. Syytä tai perustetta epäilylle tuotevirheelle ei ole vielä löytynyt.
Lue myös: Ensimmäiset laboratoriotulokset myrkyllisiksi epäillyistä koirien pururullista valmistuivat
Rakastamme lemmikkejämme, mutta tiedämmekö, mistä mustien ja mirrien ruoka tulee? MTV Uutiset selvitti Suomen tilanteen
Vaihtoi pakkausmerkintöjä vasta Ruokaviraston huomautuksesta
Prima Pet Premium perusteli Ruokaviraston seuraamusmaksuun johtanutta pakkausmerkintämokaa muun muassa inhimillisellä virheellä ja sillä, että suomalaista kalkkunajauhoa ei ollut tuolloin saatavilla.
Yhtiö ei kuitenkaan mitenkään ilmoittanut kuluttajille, että pakkausmerkinnät eivät kyseisissä erissä pidä paikkaansa ennen kuin Ruokavirasto huomautti asiasta.
Epäily kalkkunajauhon alkuperästä tuli Ruokaviraston tietoon helmikuussa 2024.
Prima Pet vahvisti tiedon virastolle vielä samana päivänä ja kertoi saaneensa tiedon kotimaisen raaka-aineen tuotantovaikeuksista marraskuun alussa. Yhtiö oletti saavansa kotimaista kalkkunajauhoa myöhemmin.
Ruokavirasto vaati tuotteiden takaisinvetoa tai pakkausten tuotetarrojen vaihtamista. Yhtiö aloitti kyseisten erien tarroituksen helmikuun lopussa sekä tiedotti asiasta nettisivuillaan maaliskuun alussa.
Vielä kuukausi Ruokaviraston ensimmäisen yhteydenoton jälkeen kyseisten erien pakkauksia oli vähittäismyyntiliikkeissä ilman päivitettyä tuotetietoa.
Ruokaviraston mukaan toimija johti kuluttajia harhaan näiden kahden tuote-erän osalta.
– Esipainettujen pakkausten käyttäminen ja niiden pitkät toimitusajat eivät ole riittävä peruste sille, ettei virheellistä merkintää ole korjattu eikä muuten tuotu heti kuluttajien tietoon, perustelussa kirjoitetaan.
Samaa sakkoa ei määrätty edes Smaak-kohussa
Kyseinen pykälä antaa valvontaviranomaiselle mahdollisuuden määrätä rehualan toimijalle 300 – 5 000 euron seuraamusmaksun, jos toimija laiminlyö velvollisuuksiaan. Maksu voidaan jättää määräämättä, jos tekoa pidetään vähäisenä.
Esimerkiksi viime vuoden Mustin ja Mirrin Smaak-ruokakohussa Ruokavirasto ei soveltanut kyseistä lainpykälää, eli Musti Group ei saanut asiasta sakkoja. Musti Groupilta pyydettiin ainoastaan selvitystä siitä, miten vastaavanlainen tilanne vältetään.
Musti Groupin Smaak-ruokakohussa oli kyse juuri siitä, että yhtiö oli käyttänyt alankomaalaista perunahiutaletta ilmoittamatta siitä kuluttajille. Perunahiutaletta oli myös käytetty määrällisesti liian paljon ja sen todettiin aiheuttaneen useille lemmikeille neurologisia oireita.
Lue myös: Mustin ja Mirrin koiranruoan myrkyllisyyden todennäköinen syy varmistunut
Dallas-koira sai rajuja oireita Mustin ja Mirrin ruoasta – Johanna tajusi toimineensa karusti: "Melkein pakotin sen syömään"
Vain kerran aikaisemmin
Ruokavirasto on määrännyt rehulain pykälän 51 rikkomisesta seuraamusmaksun ainoastaan kerran aikaisemmin, alkuvuodesta 2024.
Ruokavirasto on toiminut nykymuotoisena vuodesta 2019. Nykyinen rehulainsäädäntö on ollut voimassa vuodesta 2020.
Tuolloin virasto määräsi 2 000 euron sakon Farmers Food Finland Oy:lle, joka oli Ruokaviraston mukaan laiminlyönyt rehun merkitsemiseen ja pakkaamiseen sekä tietojen kirjaamiseen liittyviä vaatimuksia.
Valvontaviranomaisena Ruokavirastolla on rehulain pykälän 51 lisäksi käytössä rehulain pykälä 60 rehulakirikkomuksesta.
Sitä voidaan soveltaa, jos toimija tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta rikkoo esimerkiksi pykälää 6 rehujen yleisestä laatuvaatimuksesta eli turvallisuudesta tai rikkoo rehun valmistusta, käsittelyä, kuljetusta, varastointia, käyttöä tai omavalvontaa koskevaa pykälää.
Lisätty tieto 20.9.2024 kello 12.30, että kyseinen tuote valmistetaan Suomessa ja tieto siitä, milloin nykyinen rehulaki on tullut voimaan.
Lue myös: Kommentti: Koiranruokaskandaalin virheet toistuivat taas ja kärsijöinä ovat lemmikkien omistajat
Kerttu-koiran lääkärirumban kustannukset jo 2 000 euroa – omistaja epäilee oireiden syyksi myynnistä vedettyjä puruluita
Katso myös: Päivi kuvasi HauHau-rullia syöneen koiransa kohtauksen videolle
1:31