Kun noin puolitoistavuotias australialainen Sophie sai mustan silmän ja nenäverenvuodon, äiti Brooke ajatteli tämän kaatuneen kotona. Syyksi paljastui kuitenkin harvinainen syöpä, neuroblastooma.
Sophie Stephenson oli noin 1,5 vuoden ikäinen, kun hän alkoi saada yllättäviä nenäverenvuotoja ja mustelmia silmänsä alueelle, äiti Brooke oletti lapsen vain kolhineen itseään kotona.
– Aluksi ajattelimme, että hän on kaatunut ja vain noussut valittelematta ja jatkanut elämäänsä. Sophie on sellainen. Mutta seuraavalla viikolla hänen toinen silmänsäkin oli musta, australialainen Brooke kuvailee Kidspot-sivuston toimittajalle.
– Sisimmässäni tunsin, että jokin on vialla, ja tämä perustui myös lääketieteelliseen tietoon, jota minulla oli.
Lue myös: Paljon toivottu tyttölapsi sairastui syöpään – äiti joutui kertomaan isoveljille raastavat uutiset: "Kun näet 5-vuotiaasi kantamassa pientä hauta-arkkua…"
"Emme voineet uskoa sitä"
Taapero vietiin lääkäriin, missä hänellä epäiltiin jonkinlaista virustartuntaa. Oireet eivät kuitenkaan helpottaneet – päin vastoin. Perhe joutui palaamaan lääkäriin.
Testien tulos oli täydellinen sokki: Sophielta löytyi harvinainen ja hyvin aggressiivinen syöpä, neuroblastooma. Syöpä oli alkanut lisämunuaisesta, mutta etäpesäkkeitä löytyi esimerkiksi käsien luista ja kasvoista.
– Emme voineet uskoa sitä. Ensimmäisellä viikolla diagnoosin jälkeen näin painajaisia ja heräsin kylmän hien peitossa ajatellen, etten voi uskoa tätä todeksi, Brooke sanoo.
Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Neuroblastooma on erityisesti alle kouluikäisten lasten sairaus. Se on aivokasvainten jälkeen yleisin kiinteä syöpä lapsilla. Suomessa neuroblastooma löytyy lähes kymmeneltä lapselta vuosittain.
Neuroblastoomakasvain voi sijaita esimerkiksi lisämunuaisen ydinosassa, vatsaontelossa, rintakehän alueella tai kaulassa. Se aiheuttaa usein yleisoireita, kuten kuumetta, laihtumista tai itkuisuutta ja ärtyvyyttä. Luuston etäpesäkkeet voivat aiheuttaa kipuja, luuytimessä olevat taas leukemian kaltaisia oireita ja esimerkiksi anemiaa.
Lue myös: Äiti jakoi riipivän kuvan lapsensa syöpähoidoista: "Katson tuota kuvaa nyt ja mietin, miten edes selvisin"
"Tämä on ollut kahden vuoden taistelu"
Sophien hoidot alkoivat heti, ja hän vietti suurimman osan vuodesta 2019 sairaalassa. Hoito vaikutti tehoavan, vaikka perhe tiesikin, että sairauden uusimisriski on suuri.
Koronaviruspandemia vaikeutti tilannetta entisestään: perheen toiveena oli saada Sophie osaksi uudenlaisen rokotehoidon kliinistä testausta, mutta koronaviruksen vuoksi tämä ei ollut mahdollista.
– Tämä on ollut kahden vuoden taistelu, se tuntui kuin maratonin juoksemiselta, Brooke sanoo.
– Kun tämä alkoi, en tiennyt, miten selviäisin seuraavista kymmenestä minuutista. Mutta selvisin. Sitten selvisin seuraavista kymmenestä, sitten tunnista.
Lue myös: Annan, 28, MS-tauti parantui kantasolusiirrolla – Hanna, 32, toivoo samaa, mutta neurologi muistuttaa "kuun pimeästä puolesta"
Sophie siskoineen. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Neuroblastooma palasi
Valitettavasti perhe sai lopulta huonoja uutisia. Sophien neuroblastooma on uusinut. Tällä kertaa kasvain löytyi aivoista. Brooken mukaan Sophie tarvitsisi nyt uudenlaisia hoitoja, sillä kemoterapia ei auta tilanteeseen. Äidin mukaan perheellä ei kuitenkaan ole Australiassa enää vaihtoehtoja, koska syöpä on niin harvinainen.
– Kasvain on poistettu Sophielta, mutta neuroblastoomasoluja leijailee edelleen hänen keskushermostossaan, äiti kuvailee.
"Sophie inspiroi minua joka päivä"
Perheen toiveena olisi nyt saada Sophie mukaan uudenlaisten hoitojen testaukseen Espanjassa tai Yhdysvalloissa. He keräävät nyt rahaa voidakseen kattaa muuton kustannukset.
– Suurin toiveeni on vain saada nähdä Sophien kasvavan ja elävän onnellista, normaalia elämää, isä Matthew kuvaili ABC:lle.
Brooke kiittelee lapsensa positiivista asennetta.
– Sophie on iloinen tyttö, joka ottaa asiat vastaan hyvin. Jo syntyessään hän oli hyvin rento, on helppoa olla hänen äitinsä, Brooke sanoo.
– Sophie inspiroi minua joka päivä. Hän ei koskaan valita, [vaikka] hän on kokenut enemmän kuin yhdenkään lapsen pitäisi.
Lue myös: Odotettu raskaus alkoi, mutta lääkärin soitto murensi kaiken – lokakuussa Marian tytön sydänäänet vaimenivat: "Lupasin hänelle, että kun sinä olit niin rohkea, niin minäkin olen"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Kidspot.com.au, Au.gofundme.com, Abc.net.au, Aamusäätiö, Sylva,
Facebook.com/sophiesfightagainstneuroblastoma