Tähtienvälisen meteorin on ensimmäistä kertaa vahvistettu osuneen maahan

Tutkijat ovat löytäneet tiettävästi ensimmäisen tähtienvälisen meteorin, joka on osunut maahan, kertoo CNN.

Pienten meteorien osuminen maahan ei ole harvinaista. Sen sijaan sitä, että maahan olisi osunut meteori Aurinkokuntamme ulkopuolelta, ei ole vahvistettu ennen Harvardin yliopiston opiskelijan Amir Sirajin havaintoja.

Siraj kirjoitti artikkelia tuolloin ensimmäisestä tunnetusta tähtienvälisestä kappaleesta Aurinkokunnassamme, ’Oumuamuasta, yhdessä professori Abraham Loebin kanssa.

Osana tutkimustaan hän kävi läpi Nasan tietokantoja etsiäkseen muita mahdollisia tähtienvälisiä kappaleita. Silloin hän löysi Papua-Uuteen-Guineaan vuonna 2014 syöksyneen meteorin, joka tunnetaan nimellä CNEOS 2014-01-08.

Sirajin huomion kiinnitti meteorin poikkeuksellinen nopeus ja lentorata. Siinä, missä meteorit kiertävät Aurinkoa sen kiertoradalla, meteori vaikutti hänen laskemansa lentoradan perusteella tulevan aurinkokunnan ulkopuolelta.

Siraj kirjoittaa Scientific Americanissa, ettei saanut löydöksiään kuitenkaan julkaistua tieteellisessä julkaisussa vuosiin, sillä Nasa ei vahvistanut datan, johon Sirajin laskelmat perustuivat, tarkkuutta.

Vuosien jälkeen Siraj ja Loeb saivat kuitenkin Yhdysvaltain avaruushallinnolta vahvistuksen: laskelmat pitivät paikkansa ja vuonna 2014 Papua-Uuteen-Guineaan syöksynyt kappale todella oli tähtienvälinen meteori.

Katso myös:


Lue myös:

    Uusimmat