Tähtitieteilijät ovat havainneet, että Jupiterin luultavasti kuuluisin osa eli suuri punainen pilkku lämmittää planeetan ylempää ilmakehää. Löydös on tutkimusryhmän mukaan hyvin merkittävä.
Suuri punainen pilkku on valtava pysyvä hurrikaani, joka on kooltaan kolme kertaa suurempi kuin Maa.
Havaijilaisista, brittiläisistä ja yhdysvaltalaisista koostunut tutkimusryhmä on mitannut hyvin kuumia lämpötiloja Jupiterista infrapunateleskoopin avulla. Näyttöä on jopa 1 500 celsiuksen lämmöstä. Ryhmä kertoi havainnoistaan Nature-lehdessä.
Suuri punainen pilkku on siis satoja asteita kuumempi kuin mikään muu kohta planeetalla.
Suuren arvoituksen ratkaisu
Tutkijoiden mukaan pilkku saa lämpönsä alapuoleltaan. Havainto on tutkijoiden mukaan vahva osoitus siitä, että Jupiterin ilmakehät ovat yhteydessä toisiinsa.
Tutkijat uskovat, että kuumuus syntyy ylöspäin etenevistä paineaalloista tai ääniaalloista, joista todennäköisempinä he pitävät jälkimmäisiä vaihtoehtoa.
Lämmön on uskottu jo aiemmin syntyvän suuren punaisen pilkun alapuolelta, mutta nyt asiasta saatiin ensimmäistä kertaa tieteellistä näyttöä.
Tutkijat eivät ole varmoja siitä, miten kuumuus tarkemmin syntyy, mutta taustalla uskotaan olevan ukkosenjylinän tai saman tyyppisen äänen.
Löydös on ratkaisemassa suuren tähtitieteellisen arvoituksen. Tutkijat eivät ole pystyneet aiemmin selittämään, miksi suurilla kaasuplaneetoilla lämpötilat ylemmällä ilmakehällä nousevat paljon korkeammiksi kuin aurinkoenergian avulla on mahdollista.
Tutkimusryhmään kuulunut Tom Stallard Leicesterin yliopistosta kommentoi BBC:lle, että kyseessä on valtava edistysaskel Jupiterin lämpömekanismien ymmärtämisessä.