Tällaisia liikennemerkkijärjestelyjä löytyy vielä – osaatko tulkita?

Vaikka kysymyksessä kuvattua liikennemerkkijärjestelyä ei enää pitäisi rakentaa, löytyy sellaisia vielä katukuvasta – ainakin muutaman vuoden ajan. 

Kysymys: Päättyykö "Pysäköinti kielletty" -liikennemerkin (C38) vaikutus "Pysäköintikieltoalue päättyy" -merkkiin (C40)?

Vastaus: Kuvatun kaltaista liikennejärjestelyä ei nykylainsäädännön (valtioneuvoston asetus liikenteenohjauslaitteiden käytöstä) puitteissa pitäisi enää rakentaa. Asiaa painotetaan myös Väyläviraston ja Kuntaliiton suunnitteluohjeissa. Mikäli taas kyseessä on vanhempi, ennen kyseisen asetuksen voimaantuloa tehty järjestely, tulisi se muuttaa nykykäytännön mukaiseksi siirtymäsäännön puitteissa, vuoden 2030 loppuun mennessä. 

Koska edelleen kuitenkin on Pysäköintikieltoalueita (C39), joiden sisällä on käytetty "Pysäköinti kielletty" (C38) -merkkejä, on esitetty kysymys ihan relevantti. 

pysäköinti2
Pysäköinti kielletty C38

Pysäköintikieltoalue

Tieliikennelaissa "Pysäköintikieltoalue" (C39) -merkin kohdalla on säädetty näin: 

pysäköinti3
Pysäköintikieltoalue C39

Merkkien C39 ja C40 rajoittamalla alueella on ajoneuvon pysäköinti kielletty. Alueen sisällä voidaan pysäköinnistä määrätä muuta erillisellä liikennemerkillä.

Merkki ei koske 37 §:n 4 momentissa sallittua polkupyörän ja mopon pysäköintiä jalkakäytävälle.

pysäköinti4
Pysäköintikieltoalue päättyy C40

Kuten jo aiemmin viittasin, Valtioneuvoston asetuksessa liikenteenohjauslaitteiden käytöstä sekä suunnitteluohjeistuksissa painotetaan, että pysäköintikieltoalueella ei tule käyttää "Pysäköinti kielletty" (C38) -merkkiä. Näin ollen, jos halutaan kieltoalueen sisällä jossain kohtaa kuitenkin mahdollistaa pysäköinti, on käytettävä Pysäköintipaikka (E2) -merkkiä tai Liityntäpysäköintipaikka (E3) -merkkejä.

pysäköinti5
Pysäköintipaikka E2

pysäköinti6

pysäköinti62

pysäköinti63

pysäköinti64

pysäköinti65
Liityntäpysäköintipaikka E3.1-3.5

Mihin "Pysäköinti kielletty" -merkin vaikutus sitten päättyy?

Nyt kun kysymys oli kuitenkin kohdistettu tuohon "Pysäköinti kielletty" (C38) -merkkiin, katsotaan, mitä sen osalta on säädetty tieliikennelaissa:

Merkillä kielletään ajoneuvon pysäköinti tien sillä puolella, jolle merkki on pystytetty. Merkin vaikutusalue on sama kuin merkin C37. Merkin yhteydessä voidaan sallittu pysäköintiaika osoittaa lisäkilvellä. 

Merkki ei koske 37 §:n 4 momentissa sallittua polkupyörän ja mopon pysäköintiä jalkakäytävälle ja pyörätielle.

pysäköinti7
Pysäyttäminen kielletty C37

Tuon perusteella "Pysäköinti kielletty" (C38) -liikennemerkin vaikutusalue on sama kuin "Pysäyttäminen kielletty" (C37) -merkin, joten tarkastellaan seuraavaksi, mitä tieliikennelakiin on kirjattu sen osalta:

Merkillä kielletään ajoneuvon pysäyttäminen muusta syystä kuin pakollisen liikenne-esteen takia tien sillä puolella, jolle merkki on pystytetty. Merkki on voimassa seuraavan maantien tai kadun risteykseen, merkkiin C37–C44 taikka merkillä E2 tai E3 osoitettuun pysäköintipaikkaan asti, jollei lyhyempää vaikutusaluetta ole osoitettu lisäkilvellä.

Merkki ei koske tässä laissa sallittua pysäyttämistä jalkakäytävälle, pyörätielle, linja-auton pysäkille ja raitiovaunun pysäkille.

Koska "Pysäköintikieltoalue päättyy" (C40) -merkki menee tuohon äskeisessä lakitekstissä ilmoitettuun haarukkaan C37–C44, päättyy "Pysäköinti kielletty" (C38) -merkillä asetettu kielto viimeistään siihen. Olennaista on huomata, että kielto voi toki päättyä myös aiemmin, mikäli ennen "Pysäköintikieltoalue päättyy" (C40) -merkkiä on risteys, joku muu kiellon päättävä merkki, merkeillä E2 tai E3 osoitettu pysäköintipaikka tai "Pysäköinti kielletty" (C38) -merkin vaikutusalue on rajattu lisäkilvellä lyhyemmäksi.

Hyvä on myös muistaa, että viime kädessä lakia tulkitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti eri oikeusasteissa.

teppoboksi teppo vesalainen

Katso myös: Tiedätkö, mitä nämä liikennemerkit tarkoittavat?

Tiedätkö sinä, mitä nämä liikennemerkit tarkoittavat? Katso vastaus videolta 1:36
Nämä liikennemerkit voivat hämmentää.

Lue myös:

    Uusimmat