Voiko tällä pysäköintipaikalla pitää autoa oikeasti vuorokausia sitä siirtämättä?

IMG_20241015_191045
Pysäköinninvalvonnan mukaan kyseisen merkin tarkoituksena on mahdollistaa esim. työ- ja opiskelupysäköinti, mutta ehkäistä autojen pitkäaikainen säilytys. Autoliiton koulutuspäällikön Teppo Vesalaisen tulkinnan mukaan tuo tahtotila ei kuitenkaan kyseisellä merkillä toteudu.
Julkaistu 19.10.2024 11:32
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö arvelee, että tämän liikennemerkin kohdalla lienee kysymys jonkinlaisesta suunnitteluvirheestä.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Onko oheisen kuvan mukaisella pysäköintipaikalla mahdollista pitää autoa useita vuorokausia peräkkäin sitä välillä siirtämättä?

Vastaus: Oletetaan, että autoilija saapuu kyseiselle pysäköintipaikalle arkipäivänä klo 7.15 ja ilmoittaa pysäköinnin alkamisajaksi esimerkiksi pysäköintikiekon avulla klo 7.30. Aikahan alkaa juosta vasta klo 8 ja tuo 10 tunnin sallittu pysäköintiaika riittää kattamaan koko tuon lisäkilvellä määritellyn klo 8–18 aikaikkunan.

2020 kesällä voimaan tulleen tieliikennelain korjauspaketin valmistelun yhteydessä hallituksen esitykseen HE 17/2020 on kirjattu näin:

”Kun enimmäisajan rajoitus tulee uudelleen voimaan esimerkiksi seuraavan vuorokauden puolella, edellisen aikarajoituksen aikana käytetty aika ei vähennä pysäköintiaikaa.”

Edellä mainitun kirjauksen perusteella tulkitsen itse tuota liikennemerkkiä niin, että kyseisellä pysäköintipaikalla saa autoa pitää useita vuorokausia peräkkäin sitä välillä siirtämättä, kunhan pysäköinnin alkamisaika on ilmoitettu oikein pysäköinnin alkaessa. Tämä ei ole varmasti ollut merkinasettajan tarkoitus eli jonkinlaisesta suunnitteluvirheestä lienee kysymys. 

Jos pysäköintiaika olisi rajoitettu kymmenen tunnin sijasta vaikkapa kahdeksaan tuntiin tai vaihtoehtoisesti merkin voimassaoloaika olisi pidempi, vaikkapa klo 7–19, ongelma poistuisi. 

Valvontakäytäntö kiinnostaisi

Kyseinen liikennemerkki sijaitsee Porissa, Karjalankadulla – vastaavia toki saattaa löytyä muualtakin. Lähetin Porin kaupungin pysäköinninvalvontaan kyselyn heidän valvontakäytännöistään kyseisen merkin vaikutusalueella. 

Pysäköinninvalvonnasta minulle vastattiin, että kyseisen liikennemerkin tarkoituksena on ollut mahdollistaa esim. työ- ja opiskelupysäköinti, mutta ehkäistä autojen pitkäaikainen säilytys. Näin itsekin olin merkin alkuperäisen tarkoituksen arvellut olevan, mutta kyseisellä merkillä tuo tahtotila ei oman tulkintani mukaan toteudu. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että lakia tulkitaan viime kädessä tapauskohtaisesti eri oikeusasteissa ja niissäkin näkemykset saattavat vaihdella. Tiedossani ei ole yhtään ennakkotapausta kyseisestä asiasta. 

Lue myös: Tiesitkö? Näin parkkikiekkoa käytetään, jos käyttövelvollisuus on voimassa vain osan pysäköintiajasta

teppoboksi teppo vesalainenMTV Uutiset

Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!

Tuoreimmat aiheesta

Liikennemerkit