Tällä viikolla monissa Suomen kunnissa aloitetaan 12–15-vuotiaiden koronarokotukset. Mutta millaisia haittavaikutuksia niistä voi nuorille tulla? THL:n ylilääkäri vastaa.
Nuorten koronarokotusten alkaminen on herättänyt kysymyksiä rokottamisen tarpeellisuudesta ja sen turvallisuudesta. Lapsille ja nuorille levitetään myös tarkoituksella harhaanjohtavia väitteitä rokotteesta internetissä.
Lue myös: "Rokotteissa on paikannin ja rokote muuttaa dna:ta" – MTV selvitti, millaisia väitteitä lapset ja nuoret kohtaavat koronarokotteista somessa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan koronarokotteen haittaprofiili on erittäin hyvä, mikä tarkoittaa sitä, että vakavat haitat ovat nuorella ikäluokalla harvinaisia.
Rokotteesta saatavan hyödyn suhde haittoihin on tutkimusten mukaan paljon suurempi. Nohynekin mukaan haittoja ei silti pidä vähätellä.
Lue myös: 12–15-vuotiaita rokotetaan, vaikka nuorilla ja lapsilla on pieni riski joutua tehohoitoon – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, miksi näin tehdään
Nohynekin mukaan vakavia haittoja voivat olla allergiset reaktiot ja sydänpussintulehdukset. Allergisia reaktioita ilmenee yksi jokaista sataatuhatta rokotettua kohden. Sydänpussintulehduksia ilmenee noin 50 jokaista miljoonaa rokotettua kohden.
– Nämä ovat hyvin harvinaisia ja hoidettavissa, ja lapsi palautuu näistä terveeksi, Nohynek sanoo.
Rokotteen lievemmät haitat lapsille ovat hyvin samanlaiset kuin aikuisille.
– Päänsärkyä, väsymystä, lihassärkyä ja pistospaikan kipua. On tulkittu, että lähes sadan prosentin suojalla hyötyhaittasuhde on kuitenkin runsaasti hyödyn puolella.