Nokia-puhelimista nykyisin vastaava HMD Global kertoi tänään aloittavansa pitkän tähtäimen kumppanuuden yksinoikeudella saksalaisen optiikkavalmistaja ZEISSin kanssa älypuhelimissa. Tarkemmin yhteistyön tuloksista, aikataulusta tai käytännön vaikutuksista tuotteisiin ei vielä kuitenkaan hiiskuttu.
Takavuosilta on jäänyt elämään Nokian maine mainioiden kamerapuhelinten tekijänä. Kaikki Nokian ikimuistoiset kamerapuhelimet ovat kuitenkin syntyneet myös yhteistyössä Carl Zeissin kanssa, sillä vuonna 2005 alkanut kumppanuus on käsittänyt sittemmin yhteistyötä kaikissa Nokia-huippukamerapuhelimissa.
Vielä ei tiedetä, miten ZEISS näkyy jatkossa Nokia-puhelinten kameroissa.
Tulevista Nokia-puhelimista eniten huhuja ja paljastuksia on nähty Nokia 9:stä, joka sisältäisi takana kaksoiskameran. Lähikuukausien aikana todennäköisesti julkistettava Nokia 9:kin saattaa mahdollisesti olla jo varustettu ZEISS-brändillä, vaikka aiemmat paljastukset eivät siitä olekaan vielä kertoneet.
Nokia 9:ssä on paljastuneiden tietojen mukaan kaksi 13 megapikselin kameraa takana, väri- ja mustavalkokamera esimerkiksi Huawein kaksoiskamerapuhelinten tavoin. Yhdistelmällä tavoitellaan tyypillisesti parempaa kuvanlaatua erityisesti hämärässä, minkä lisäksi myös Nokia 9:llä on mahdollista käyttää vain joko väri- tai mustavalkokameraa ja saada tallennettua näin tavallista näyttävämpiä mustavalkokuvia. Kahta kameraa on älypuhelimissa useimmiten hyödynnetty myös kuvauskohteen taustan sumentavan bokeh-efektin saavuttamiseen. Mukana Nokia 9:ssä on myös kahden LEDin kuvausvalo sekä todennäköisesti myös lasertarkennus. Vuotojen perusteella Nokia 9:n kamerasovellus tukee myös live-videolähetystä suoraan YouTubeen tai Facebookiin sekä kuvien ottamista samanaikaisesti taka- ja etukameralla.
Varmasti parhaiten takavuosilta Nokian kamerapuhelimista muistetaan niin sanotut hirviökamerapuhelimet, jotka oli varustettu 41 megapikselin kamerakennolla. Näistä Lumia 1020 toi huippukameran Windows-puhelimiin vuonna 2013, ensimmäisen kerran PureView’ksi nimetty kamera näki päivänvalon jo vuotta aiemmin vielä Symbian-käyttöjärjestelmällä varustetussa Nokia 808 PureView’ssä.
Todennäköisesti ainakaan aivan heti uusiin Nokia-älypuhelimiin ei hirviökamerapuhelinten tapaisia kannata odottaa.
Tällaisia ovat olleet Nokian ja Carl Zeissin ikimuistoisimmat kamerapuhelimet
Lumia 1020:ssa mukana oli myös optinen kuvanvakain sekä yhä xenon-salama LED-kuvausvalon lisäksi. Optiikan osalta Lumia 1020:ssa aukon koko oli f/2,2 ja 808 PureView’ssäkin f/2,4.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Nokia-älypuhelin Carl Zeissin linssillä on kuitenkin jo vuodelta 2005. Nokia N90 oli yksi ensimmäisiä N-sarjan puhelimia ja aikanaan sen 2 megapikselin automaattitarkenteinen kamera oli myös alan kärkeä. Simpukkamallinen puhelin oli muunneltavissa erilaisiin käyttöasentoihin.
Vuonna 2006 Nokia N93 jatkoi siitä mihin N90:ssa oli jääty. Tärkeä lisäys oli 3x optinen zoom, minkä lisäksi erityistä huomiota kiinnitettiin myös videokamerana toimimiseen.
Nokian viimeinen jättimenestys älypuhelimissa oli vuonna 2007 esitelty N95. Sekin vei kamerapuhelinten teknologiaa eteenpäin 5 megapikselin kamerallaan.
Samana vuonna N95:n kanssa esitelty perinteisen patukan muotoinen N82 on jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta paransi kameraa vielä lisäämällä mukaan myös xenon-salaman.
Nokian kosketusnäytöttömien kamerapuhelinten sarjan kruunasi vuonna 2009 esitelty N86 8MP, jossa kamerassa oli megapikseleitä jo kahdeksan. Merkittävä edistysaskel oli myös mekaanisen sulkimen tulo älypuhelimiin. Sittemmin Lumia 1020:n jälkeen niitä ei ole juuri kamerapuhelimissa enää nähty.
Symbian-aikakauden viimeisiä mohikaaneja oli Nokia N8 vuodelta 2010, joka kameraominaisuuksiltaan kuulostaa jo myös varsin modernilta: 12 megapikseliä, automaattitarkennus ja 720p-tarkkuuden videokuvaus. Mukana oli myös xenon-salama.
Lumioiden aikana Carl Zeiss -yhteistyö jatkui aina loppuun saakka – ja siirtyi myös Microsoftille. 8 megapikselin ja f/2,0-aukon Lumia 920, 20 megapikselin ja f/2,4-aukon Lumia 930 ja vielä myös jo Microsoftin nimellä julkaistu Lumia 950 20 megapikselin kameralla f/1,9-aukolla sisälsivät edelleen linssin Carl Zeissilta ja asianmukaisen brändäyksen. Kaikissa näissä on myös optinen kuvanvakain.