Talonvaltaajat valtasivat Helsingin Vallilanlaaksossa sijaitsevan kaupungin omistuksessa olevan talon viime viikon perjantai-iltana.
Kyseessä on Villa Novillana tunnettu puutalo, joka on rakennettu 1800-luvun lopulla. Talo on kuitenkin ollut pitkään tyhjillään ilman käyttöä.
Vartiointiliike sai hälytyksen murrosta perjantaina, ja poliisipartio kävi paikan päällä. Helsingin kaupunkiympäristön tilapalvelupäällikkö Irmeli Grundström kertoo, että kaupunki sai tietää valtauksesta maanantaina.
– Meillä on rauhallinen tapa lähestyä tällaisissa tilanteissa, ja olemme maanantaina vieneet talolle poistumiskehotuslapun, Grundström sanoo.
Grundström kertoo, että kaupungin nuorisoasiainkeskus käy neuvotteluja valtaajien kanssa.
– Pyrimme yhteistyöhön. Tarkoituksena on saada tilanne loppumaan rauhallisesti neuvottelemalla, Grundström kertoo.
– Lopullisena tavoitteena on saada valtaajat poistumaan talolta ilman sen suurempaa häätämisprosessia.
Ilmoitus netissä
Talonvaltaajat kertoivat anarkistisella Takku-sivustolla motiiveistaan. Vapaan tilan puute ja kapitalismikritiikki korostuivat tiedotteessa.
"Olemme marssimassa kohti totaalista ekologista katastrofia samalla kun täällä kotosuomessakin päättäjät tekevät diipadaapa-lupauksia vain jättääkseen ne toteuttamatta. Emme aio pelata rahajärjestelmän peliä ja kolikoillamme öljytä kulutuskulttuurin rattaita. Aiomme kerrankin ottaa kontrollin omasta elämästämme hyödyntämällä tyhjää tilaa, niin että se palvelee ihmisiä."
MTV Uutiset kävi kysymässä valtaajilta, mistä valtauksessa on kyse, ja mitä sillä halutaan saavuttaa.
"Epäkaupallinen tila"
Viime lauantaina valtaajat toivat tiloihin huonekaluja ja siivosivat taloa. Peruslämpö oli päällä, myös sähkö oli käytössä.
Valtaajat eivät halunneet kertoa medialle talonvaltauksesta omilla nimillä ja kasvoillaan, eikä sisällä saanut kuvata.
Kolme nuorta aikuista talonvaltaukseen osallistuvaa kertoi kuitenkin Squat Kummitustaloksi nimetyn talonvaltausprojektin periaatteista.
Tarkoituksena on alkaa järjestää talolla maksutonta matalan kynnyksen ohjelmaa. Valtaajat haluavat luoda ”epäkaupallisen tilan”.
Valtaajat kertovat, että talo pidetään siistinä. Suunnitteilla on ainakin aloittaa ”avunantorinki, jossa ei raha liiku”.
Kahvihetki naapureille
Viikonloppuna talolla järjestettiin jo pienimuotoista ohjelmaa. Talolla muun muassa kirjoitettiin kirjeitä poliittisille vangeille.
Maanantai-iltana talonvaltaajat kutsuivat naapurit kylään kahville. Talonvaltaajien julisteita löytyykin lähialueen jokaisesta roskakorista ja sähkökeskuksen ovesta.
Kolme valtaajaa kertoi MTV Uutisille, että talon halutaan olevan avoin ja julkinen paikka kaikille.
Maanantain kahvihetkeen osallistui talonvaltaajien mukaan kolmisenkymmentä ihmistä. Naapurustolta saatu palaute on ollut positiivista, muutamaa ohikulkenutta ”huutelijaa” lukuun ottamatta.
Valtaajien talolleen antama nimikin tulee naapureilta. Talonvaltaajat olivat jutelleet naapureiden kanssa talosta ja sen historiasta, missä yhteydessä oli käynyt ilmi, että lähellä asuvat lapset kutsuvat taloa kummitustaloksi.
MTV:n haastattelemat ohikulkijat kertovat, ettei talonvaltauksesta ole koitunut häiriötä naapurustolle. Suurin osa ohi kulkeneista lenkkeilijöistä suhtautui myönteisesti ideaan, että tyhjillään oleva ja kulttuurihistoriallisestikin arvokas rakennus saisi mielekästä käyttöä.
Yksi valtaukseen kriittisesti suhtautunut oli samaa mieltä ajatuksesta, mutta toivoi, ettei valtaus aiheuta esimerkiksi päihteidenkäytöstä aiheutuvaa levottomuutta.
MTV Uutisten tiistaina kohtaamat talonvaltaajat eivät olleet päihteiden vaikutuksen alaisena.
Irmeli Grundström Helsingin kaupungilta kertoo, ettei hänen tietoonsa ollut keskiviikkoon mennessä tullut valituksia häiriöistä.
Talon historia
Villa Novilla on kaunis punainen rakennus Vallilan siirtolapuutarhan lähettyvillä. Talo valmistui kesällä 1888.
Kaupungin omistamalla talolla on ollut sen historian aikana useita omistajia. Viimeisimpänä talo oli Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n käytössä 1980-luvulta alkaen. Laupeudentyön jatkaja Heikki Hursti kuitenkin lopetti talon käytön keväällä 2017.
Talo sijaitsee puistoalueella, ja vaikka se on peruskorjattu, ei taloon tule vettä eikä sitä ole viemäröity. Sen takia taloa ei ole voitu vuokrata asuinkäyttöön.
Kaupunki on yrittänyt vuokrata taloa varastokäyttöön, mutta Grundströmin mukaan rakennuksessa on "omat hankaluutensa". Esimerkiksi talon yläkertaan on vaikea pääsy jyrkkien portaiden vuoksi.
– Talo on hyvässä kunnossa ja se on turvallinen ja terveellinen valtaajille. Siellä ei ole palovaaraa, Grundström kertoo.
Pari valtausta vuosittain
Talonvaltaus on ollut tunnettu aktivismin muoto vuonna 1979 tapahtuneesta Helsingin entisen alkoholistien yömajan Lepakon valtaamisesta alkaen. Neuvottelujen jälkeen kaupunki suostui vuokraamaan Lepakon kulttuurikeskukseksi Elävän Musiikin Yhdistykselle. Lepakko purettiin vuonna 1999.
Talonvaltaukset ovat monesti johtaneet autonomisten sosiaalikeskusten toimintaan. Näin on kävi muun muassa Helsingin Herttoniemessä sijaitsevassa Siperiassa, jossa autonominen sosiaalikeskus toimi kolme ja puoli vuotta vuosina 2002–2006 ennen rakennuksen tuhoutumista tulipalossa.
Grundströmin mukaan Helsingissä on tapahtunut viime vuosina pari talonvaltausta vuosittain.