Tältä tuntuu nukkua pitkiä aikoja 2–3 tuntia yössä: "Sellainen olo, että tästä ei selviä"

5:17img
Julkaistu 14.01.2016 20:08
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Viestintäyrittäjä Leeni Peltonen kuuluu sukunsa unettomien naisten joukkoon. Aivot jäivät iltaisin vireystilaan eikä uni tullut. Tuloksena 25 vuotta unilääkkeitä. Ja sitten maailma kirkastui.

Peltonen toimi vielä pari vuotta sitten neljän eri lehden päätoimittajana samaan aikaan. Työ on aina vienyt naista.

– Se paheni aikuisiällä. Lapset herättivät. Enkä enää osannutkaan nukahtaa, kun lapsi nukkui. Jäin valvomaan. Ja työelämän stressi pahensi sitä. Se kasaantui yhä hankalammaksi, kertoo Leeni Peltonen.

– Ajoittain saatoin nukkua vain 2–3 tunnin öitä tosi pitkänkin jakson peräkkäin. 

Miltä krooninen väsymys tuntuu?

– Kun on monta huonoa yötä peräkkäin, olo on tosi kurja. Tulee sellainen olo, että tästä ei selviä. Pahinta on se, miltä tuntuu yöllä. Tulee se tunne, että "ikinä en enää nuku".

2:08img

"En halunnut riippuvuuteen"

Peltonen käytti unilääkkeitä 25 vuotta.

– En ole koskaan käyttänyt niitä joka ilta, koska huomasin hyvin pian, että jos niin tekee, niin sitten ei nuku enää ollenkaan ilman unilääkkeitä. En halunnut siihen riippuvuuteen. 

Eikö lääkärit puuttuneet reseptien uusimiseen?

– Ei. Kyllä he kysyivät, että miten voin ja miten elämä on muuten, mutta ei lääkäreillä ollut muita keinoja selvästikään. Tämä on aika uutta, että on alettu puhua lääkkeettömistä hoitokeinoista. 

Sellaisia hoitoja hänkin olisi toivonut. Tuoreessa käypähoitosuosituksessa lääkkeettömät hoidot kuten rentoutus ja uniärsykkeiden vähentäminen on nostettu keskiöön. Askelta raskaampana hoitomuotona mainitaan terapia.

"Omaa ajattelua voi muuttaa"

25 vuotta on pitkä aika. Miten pääsit pahimman yli?

– Lopulta päädyin yksityiselle uniklinikalle, jossa tehtiin hyvin laajat unitutkimukset. Niissä todettiin, että vika on korvien välissä. Pitää oppia ajattelemaan uudella tavalla. Jos murehtii ja huolehtii asioita liikaa yöllä, niin ei pysty tietenkään nukkumaan. Omaa ajattelua voi muuttaa. Siihen on olemassa harjoituksia. 

Peltonen on muuttanut päiviensä rytmiä – höllentänyt hieman. Myös kävelemisestä on tullut tärkeä voimavara.

Huononäköinen lasit saadessaan sanoo, että maailma kirkastuu. Onko sinun maailmasi kirkastunut?

– Joo. Tuo on hyvä vertaus. Kun joskus nukuin hyvin, aamulla herätessäni ajattelin, että "Ai tältäkö muista ihmisistä tuntuu aina? Että tämä on ihan mahtavaa tämä elämä." Nykyisin useimmiten tuntuu juuri siltä, sanoo Peltonen.  

Leeni Peltonen kirjoitti unettomuuden kokemuksistaan kirjan nimeltä Valvomo. Kirja julkaistiin tammikuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi