Kun uusi tieliikennelaki otettiin käyttöön kesällä 2020, saatiin teidemme varsille samalla liuta ennestään tuntemattomia liikennemerkkejä. Yksi niistä aiheuttaa suomalaisille erityisen paljon päänvaivaa.
Pyöräkatu on uusi katutyyppi, jolla on myös oma liikennemerkkinsä.
Liikenneturva kyselyssä vain kolmasosa vastaajista tiesi, että pyöräkadulla pyöräilijöille on annettava esteetön kulku. Lähes yhtä moni uskoi virheellisesti, ettei jalankulkija saa kulkea pyöräkadulla.
– Pyöräkadulla kuljetaan pyöräilijöiden ehdoilla. Pyöräkadulla saa siis ajaa autolla, mutta pyöräilijöille on annettava esteetön kulku ja vauhti on sovitettava pyöräilijöiden tahtiin. Pyöräkadun liikennemerkki ei itsessään aseta nopeusrajoitusta, vaan se osoitetaan erikseen. Jalankulkijoille pyöräkadulla on oma jalkakäytävänsä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski kertoo tiedotteessa.
Vaikka pyöräkadut eivät olekaan vielä levinneet koko Suomeen, tulee liikennemerkki ja sen osoittamat säännöt opetella, jotta osaa toimia oikein tositilanteessa.
– Ellei muuta ole merkitty, pyöräkadulla voi pyöräillä kumpaankin suuntaan. Kääntyessään pyöräkadulle autoilevien kannattaakin huomioida se, että pyöräilijöitä voi tulla molemmista suunnista, Kalmakoski huomauttaa.
1:31VIDEO: Kumpi väistää, auto vai pyörä? Liikenneturvan helppotajuiset animaatiot näyttävät, miten autoilijoiden ja pyöräilijöiden väliset väistämissäännöt menevät erilaisissa tilanteissa.