Tämä yksinkertainen moka saa lihakset kipeytymään

Urheilusuoritusten jälkeen lihakset ovat pahimmillaan äärimmäisen heikot ja särky voi piinata jopa päiväkausia. Kiusalliset kivut johtuvat usein yksinkertaisesta virheestä, joka on helppo välttää.

Vaikea nousta ylös sängystä, sitäkin haastavampaa laskeutua portaita alas – pahimmillaan urheilun jälkeen ilmaantuva lihaskipu piinaa päiväkausia, eikä mikään tunnu auttavan. Mistä tämä johtuu ja mikä kipuihin auttaa? AVA otti selvää.

– Jos lihakset tulevat kipeiksi, niin jotain on usein tehty väärin, Juha Jankeri personal trainer -palveluita tarjoavasta Tsemppari.fi-palvelusta kertoo.

Tauko urheilemisesta voi kostautua

Tavanomaisesti pahasti kipeytyneiden lihasten taustalla piilee tauko treenaamisesta. Kun urheiluharrastuksen aloittaa uudestaan, olisi tärkeää pitää mielessä, ettei keho totu heti liikkeisiin, joita ei ole toviin harjoiteltu.

– Jonkun aikaa kun ollaan treenaamatta ja sitten mennään salille, niin lihakset kipeytyvät todella herkästi. Vaikka on kova into urheilla, niin pitäisi muistaa lähteä kohottamaan treeniä nousujohteisesti. Jos heti vetää kovan rääkkitreenin, niin se on kyllä aivan varma, että paikat ovat kipeänä sen jälkeen, Jankeri kertoo.

Ammattilainen muistuttaa, että vaikka joskus olisi kyennyt esimerkiksi kuntosalilla tiettyihin suorituksiin, on niitä turha lähteä tavoittelemaan heti ensimmäisellä treenikerralla tauon jälkeen. Hiljaa hyvä tulee -sanonta pätee nimittäin oivasti silloin kun urheilukärpänen on puraissut.

– Treenata voi kyllä kovaa, mutta siihen täytyy totuttautua, Jankeri toteaa.

Jos treenikärpänen on puraissut ja intoa on vaikka muille jakaa, voi harjoituksia jakaa kaikille lihasryhmille, jotta yksipuolinen harjoittelu ei heti vesitä urheiluinnostusta kipeytyneiden lihasten muodossa.

– Jos siellä salilla viihtyy, niin siellä saa viettääkin aikaa, mutta energiat kannattaa tuhlata kaikkiin lihaksiin tasapuolisesti, Jankeri vinkkaa.

Toisilla lihakset kipeytyvät kuitenkin helpommin kuin toisilla. Joskus tietty liikuntamuotokin saattaa haastaa kroppaa niin kovasti, että kivut saattavat yllättää tovin treenin jälkeen.

– Se on todella yksilöllistä. Joidenkin kropat vain yksinkertaisesti soveltuvat paremmin tiettyyn treeniin, Jankeri toteaa.

Venyttely ja lämmittely kunniaan

Hyvä nyrkkisääntö on, että onpa sitten kauemmin ei ollenkaan treenannut, niin jokainen kerta kun menee salille, pitää lämmitellä. Ammattilainen muistuttaa, että vaikka lämmittelyn sivuuttamisen vaikutukset eivät näkyisi vielä, aika voi tehdä tehtävänsä.

– Koskaan ei saa aloittaa treeniä ilman lämmittelyä, sillä jos niin tekee, niin se ennemmin tai myöhemmin lyö kyllä näpeille, Jankeri neuvoo.

Pahimmillaan venyttely itsessään saattaa laukaista lihaskivut. Oikea tekniikka on yhtä tärkeää venyttelyssä kuin kaikessa muussakin liikunnassa.

– Venyttely on tärkeää, mutta venytykset on myös tärkeä tehdä oikeaoppisesti, Jankeri muistuttaa.

Tärkeimpänä ohjenuorana liikunnan aloittamiselle tauon jälkeen Jankeri pitää kärsivällisyyttä: se on pidettävä mielessä niin lämmitellessä, treenatessa kuin venytellessäkin. Kun urheilun määrää lisää arkeensa, on alku syytä hoitaa kunnolla, jotta harrastaminen säilyy mieluisana – eikä pääty ensimmäisiin lihaskipuihin.

– Ensin kunnon alkulämmittely, sitten kevyt treeni koko kropalle ja lopuksi kevyt venyttely. Malttia matkaan venyttelyssäkin, Jankeri hymyilee.

Lihaksia onkin hyvä huoltaa etukäteen, jotta ne eivät kipeinä aiheuttaisi päänvaivaa – tai pahimmillaan hyvinkin kovia kipuja. Jos näin kuitenkin käy, auttavat kivun helpottamiseen eri keinot hyvin yksilöllisesti. Toiset helpottavat kipuja venyttelemällä tai hieromalla, mutta tulokset eivät tällöinkään ole aina toivotut.

– Moneen kertaan olen huomannut, että jos kipeitä lihaksia on venytelty tai hierottu, niin tilanne on saattanut jopa pahentua, Jankeri toteaa.


Lue myös:

Katso myös: Suurin pudottaja

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat