Kuntosalit vallannut fitness-innostus ajaa yhä uusia ihmisiä pumppaamaan rautaa. Nollasta aloittavan ei kannata lähteä riuhtomaan ilman ammattiapua, opastaa Bull Mentula.
Ammattikehonrakentaja ja kuntosalivalmentaja Jari "Bull" Mentula tietää, mistä puhuu, kun puhutaan treenaamisesta. 90-luvulla kehonrakennuksesta innostunut mies on muun muassa voittanut lajin Suomen mestaruuden yli 100-kiloisten sarjassa. Lisäksi voittoja on tullut penkkipunnerruksen Euroopan mestaruuskilpailuissa useina vuosina.
Mentula sanoo, että periaatteessa ftnessissä ja kehonrakennuksessa ei ole suurta eroa – joskin kilpailu on asia erikseen. Kehonrakennuksessa lihasmassaa halutaan kehoon joka puolella, kun taas fitnessissä voi keskittyä esimerkiksi pakaroiden treenaamiseen.
– Molemmissa tapauksissa ihminen menee salille ja reenaa kehittyäkseen. Hän haluaa siis rakentaa itselleen lihasmassaa! Tällä tavoin kaikki salilla reenaavat ovat kehonrakentajia. Sitten on vielä niitä pöhlöjä, jotka haluavat kilpailla lajissa.
Väärä riuhtominen rikkoo paikat
Kehonrakennusharrastus alkaa luonnollisesti kuntosalilta. Mentula kannustaa etsimään itselleen hyvän salin ja pyytämään alussa apua kokeneelta personal trainerilta.
– Kun aloitin kehonrakennuksen, ei pt-palveluita tai muuta tietoa reenaamisesta ollut saatavissa. Kaikki oli opittava kantapään kautta ja silloin tehtiin aika paljon virheitä.
Väärät liikeradat johtavat helposti loukkaantumisiin. Hyvän personal trainerin avulla oppii tekemään liikkeet oikein, jolloin virheasentoja ei synny. Kun liikeradat ovat kunnossa, voi treenaamista jatkaa omin päin.
Mentula sanoo, että naisten on käytännössä treenattava miehiä kovempaa saavuttaakseen tuloksia. Tämä johtuu heikommasta testosteronituotannosta, jonka takia lihasten muodostuminen vaatii enemmän työtä.
Puhdas ravinto tukee treeniä
– Hyvä ruokavalio sisältää proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa oikeassa suhteessa ja tarpeeksi. Alisyöminen on yhtä huono idea kuin ylisyöminen.
Syömättömyys ja kova treeni yhdistetään usein fitness-skeneen, mutta Mentula huomauttaa, että ongelma on sama, oli laji mikä tahansa. Ravintoaineiden suhteilla voidaan pelata rajoitetun ajan esimerkiksi dieetin aikana ja tällöin hiilihydraatteja voidaan rajoittaa. Mentula kuitenkin muistuttaa, että hiilihydraateilla on treenaajan ruokavaliossa vissi paikkansa.
– On älytöntä jättää hiilarit pois, jos halutaan kehittyä! Hiilihydraatit pitää vain ajoittaa oikein ja syödä ne esimerkiksi reenien ympärillä, jolloin keho ottaa niitä vastaan.
Jos treenaamisen aloittaa nollasta, tuloksia syntyy nopeasti. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun helppo kehittyminen pysähtyy.
– Tämä homma vaatii pitkäjänteisyyttä.
Mentula sanoo, että on mahdotonta määrittää tietty tapa, jolla kaikkien tulisi treenata. Itselleen oikean tavan löytää kokeilemalla.
– Yhtä ainoaa oikeaa reenitapaa ei ole, koska kehomme ovat niin erilaisia. Jos joku niin sanoo, valehtelee riettaasti päin naamaa.
Salitreenaajan ei kannata unohtaa aerobista harjoittelua, sillä se parantaa hapenottokykyä ja tukee muuta treenaamista. Mentula tekee itse joka aamu pienen lenkin, vaikka pyrkisi kasvattamaan lihasmassaa.
Väsynyt kroppa kaipaa hoitoa
Kova treeni vaatii vastaparikseen lepoa ja kehonhuoltoa. Mentula sanoo, että kehoa tulisikin muistaa hoitaa ennen kuin ongelmia ilmenee. Myös terveellinen ravinto auttaa taistelussa lihasjumeja vastaan.
Lihakset pysyvät kunnossa esimerkiksi venyttelyn, lihasrullauksen ja hieronnan avulla.
– Se on sama juttu kuin päänsäryn kanssa. Jos päätä särkee jatkuvasti, on särylle selvitettävä syy sen sijaan, että nappaa aina Buranaa.