Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenosoituksessa kritisoitiin alaan kohdistuvien rajoitusten perusteita. Kulttuuritiloja ja tapahtumia vaadittiin avattavaksi heti.
Mielenosoittajia oli paikalla poliisin arvion mukaan noin 2000.
– Niin kauan kuin tapahtumat eivät ole täysin auki, ne ovat kiinni. Vähittäiset avaamispäätökset eivät ota huomioon sitä, kuinka ala toimii. Sulkujen vaikutukset näkyvät vielä vuosien päästä, Paula Vesala sanoi mielenilmauksessa.
Pääministeri Sanna Marin kertoi eilen, että hallitus suosittaa kokoontumisrajoituksia purettavaksi 14. helmikuuta.
Ministeri Kurvinen paikalla mielenilmauksessa
Tilaisuutta Vesalan kanssa juontanut Mikko Kosonen nosti tilaisuudessa esille tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen puheet esimerkiksi siitä, miten kulttuurialan kriittisiä ääniä sulkuja kohtaan ei ole arvostettu.
Kurvinen oli paikalla mielenilmauksessa.
Myös paikalla ollut freelance-muusikko Aki Hauru totesi MTV Uutisten haastattelussa, että korona on vienyt työt eivätkä päättäjät ole kuulleet tapahtuma-alaa.
– Puuttuu poliittinen tahto osoittaa, että tieteiden ja taiteiden integriteetillä olisi riittävästi merkitystä.
Räkäindeksille kritiikkiä
Mielenilmauksessa vaadittiin myös, että päätöksenteko pohjaisi avoimeen dataan ja tutkittuun tietoon.
Tällä viitataan esimerkiksi tapahtumien riskiluokituksessa käytettyyn niin sanottuun "räkäindeksiin", jonka epäselvyyksistä MTV Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla.
– Emme suostu siihen, että meidät laitetaan aina ensimmäisenä varmuuden vuoksi kiinni ja avataan viimeisenä, Vesala sanoo.
Paikalla mielenilmauksessa ollut näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen totesi MTV Uutisten haastattelussa, että alalla on tehty valtavasti töitä sen eteen, että tapahtumat saataisiin järjestettyä turvallisesti.
– Viimeistään omikronin myötä, niin pitäisi ottaa huomioon myös tämä eikä pelkästään jatkaa räkäindeksillä ja muilla, joihin ei ole olemassa avointa dataa siitä, mihin ne perustuvat.
"Olemme tehneet kaikkemme"
Rajoitusten epäjohdonmukaisuuksista on ollut osin syyttäminen lakia ja sitä, että kulttuuri- ja tapahtuma-alaa koskevista rajoituksista ovat päättäneet aluehallintovirastot.
Mielenosoituksessa vaadittiin tartuntatautilain uudistamista niin, että kohtelu olisi tasapuolisempaa.
Timonen toteaa, ettei tapahtuma-alan ole ollut helppoa saada ääntään kuuluviin päättäjille ja medialle.
Alalla ei ole yhtä suurta keskusjärjestöä, vaan esimerkiksi Näyttelijäliitto on ollut lobbauksessa omillaan.
– Olemme tehneet kaikkemme, että saisimme äänemme kuuluviin, Timonen sanoo.