Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n uusin raportti julkaistaan tänään maanantaina. Luvassa on tiivistelmä ja poliitikoille tarkoitettu yhteenveto uusimmasta ilmastonmuutosta koskevasta tutkimustiedosta. Odotettavissa on painavaa tekstiä Ilmastonmuutoksen etenemisestä ja torjuntatoimien kiireellisyydestä.
Lumettomia laskettelurinteitä, talvista helleaaltoa, kuivuneita jokia, talvisia metsäpaloja - Euroopassa on tänä talvena koettu monenlaisia sään ääri-ilmiöitä. Tämä talvi on ollut pohjoisella pallonpuoliskolla mittaushistorian toiseksi lämpimin. Tavoite ilmaston lämpenemisen pysäyttämisestä 1,5 asteeseen ei näytä toteutuvan.
– Näyttää siltä, että 1,5 asteen tavoite ainakin väliaikaisesti tullaan ylittämään. Kaikista tärkeintä on pyrkiä rajoittamaan ilmastonmuutos niin alas kuin mahdollista, koska jokainen asteen kymmenys tuo lisää niitä vakavia seurauksia, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.
Yli kolme miljardia ihmistä kärsii ilmastonmuutoksen seurauksista
Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n kuudennen raportin viimeinen osa julkaistaan maanantaina iltapäivällä. Se sisältää tiivistelmän ilmastonmuutoksen nykytilasta ja poliittikoille tarkoitetun selkokielisen yhteenvedon.
– Siinä on paljon painavaa asiaa tilanteen vakavuudesta ja toisaalta kiireellisyydestä. Nyt kun on päädytty tlanteeseen, ettei torjuntatoimia ole tehty, se kiire on todella akuutti, tiivistää Korhonen.
Aiemmissa raportin osissa IPCC on varoittanut, että yli kolme miljardia ihmistä asuu olosuhteissa, joita ilmaston lämpenemisen seuraukset kuten lisääntyvä kuivuus, myrskyt ja tulvat koettelevat ankarasti. Jo nyt ilmastonmuutos vaikeuttaa miljoonien ihmisten elämää. Kaikkia ilmastonmuutoksen haitallisia seurauksia ei enää pystytä estämään vaan niihin on sopeuduttava.
Satojen tutkijoiden työn tulos
IPCC:n raporttien painoarvo on suuri, koska niiden laatimiseen osallistuu satoja tutkijoita eri puolilta maailmaa ja ne kertovat uusimpiin tutkimuksiin perustuvan tiedon ilmastonmuutoksen etenemisestä ja sen seurauksista.
– Jos ajatellaan vuonna 2018 julkaistua 1,5 asteen raporttia, niin se käynnisti Suomessa eräänlaisen "ilmastoherännäisyyden". Ihmiset alkoivat ymmärtää, kuinka vakavasta ongelmasta on kyse. Neljä vuotta sitten ilmasto oli tämän raportin ansiosta isona teemana eduskuntavaaleissa. Olisi hyvä, että tämä raportti, joka maanantaina julkaistaan, toisi myös lisää keskustelua vaaliväittelyihin. Toivoisi, että ilmastoteema näkyisi siellä enemmän, sanoo Korhonen.