Tutkijoilta odotetaan toistaiseksi vahvinta kannanottoa ilmastonmuutokseen: Viime kuukausien vaikutukset "ovat tulleet päin kasvojamme"

3:46img
Ilmastonmuutos nostaa syöksytulvien riskiä huomattavasti – tutkija: Jäätiköt sulavat arvioitua nopeammin
Julkaistu 07.08.2021 09:45

Elisa Husu

elisa.husu@mtv.fi

YK:n tutkijat julkaisevat maanantaina vahvimmat kannanottonsa tähän mennessä ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapallolle.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n raportti on maailmanlaajuinen arvio ilmaston lämpenemistä koskevasta tieteestä. Edellinen vastaava raportti julkaistiin vuonna 2013. 

Asiasta kertoi BBC.

Tutkijat ja 195 hallituksen edustajaa ovat käyneet virtuaalisia neuvotteluja kaksi viikkoa, jonka tuloksena IPCC julkistaa ensimmäisen osan kolmiosaisesta arviosta ilmastonmuutoksen syistä, vaikutuksista ja ratkaisuista.

Raportti hyväksytään yhteisymmärryksessä hallitusten kanssa, jonka jälkeen niiden odotetaan tekevän käytännön toimia raportin pohjalta.

Maanantaina julkaistava raportti on 40-sivuinen yhteenveto poliittisille päättäjille ilmastonmuutoksen fysiikasta.

– Olemme nähneet viime vuosien ja kuukausien aikana selviä ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Ne ovat tulleet päin kasvojamme, toteaa Eindhovenin teknillisen yliopiston apulaisprofessori ja IPCC:n tutkija Heleen de Coninck.

– Tämä raportti kertoo ajankohtaisesti tieteellisiä tuloksia siitä, millaista lämpötilan nousua on odotettavissa ja mitkä sen fyysiset vaikutukset ovat.

Mitä tulevalta raportilta voi odottaa?

Ilmastonmuutosta koskeva tutkimus on edennyt harppauksin viime vuosina. WWF:n johtava neuvonantaja Stephen Corneliuksen mukaan tieteelliset mallit ovat parantuneet ja sen myötä muutosten simulointi on tarkempaa kuin aiemmin.

– Tiedeyhteisö on luonut kokonaan uuden tieteenalan, joka tutkii ilmastonmuutoksen ja äärimmäisten sääolosuhteiden keskinäistä yhteyttä, Cornelius sanoo.

Vuonna 2013 julkaistussa raportissa IPCC arvioi ihmisten olleen keskeisin syy ilmaston lämpenemiseen 1950-luvun jälkeen.

Lue myös: Aarne muutti Helsingistä Pohjois-Karjalaan ja leikkasi ilmastopäästönsä – varoittaa, että ihmiskunnalle tulee seinä vastaan: "Voimme mennä vielä 5-10 vuotta tätä suuntaa"

Tulevan raportin odotetaan kertovan, miten paljon ihmiset vaikuttavat esimerkiksi merien tilaan, ilmakehään ja muihin osa-alueisiin.

Yksi tärkeimmistä asioista raportissa on arvio merenpintojen noususta. Jotkut tutkijat ovat pitäneet IPCC:n aiempia ennusteita liian konservatiivisina.

– IPCC on ollut vastahakoinen antamaan ylärajaa merenpinnan nousulle, mutta toivomme, että he tekevät sen tällä kertaa, UCL:n professori Arthur Petersen toteaa.

Raportin odotetaan kertovan myös 1,5 asteen ilmastotavoitteesta. Marraskuussa 2016 voimaan astuneessa Pariisin ilmastosopimuksessa maat sitoutuivat pitämään maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan.

Raportti julkaistaan vain muutama kuukausi ennen kuin maailman johtajat kokoontuvat Glasgowssa järjestettävään ilmastokokoukseen. Sitä pidetään tärkeimpänä ilmastokokouksena Pariisin sopimuksen voimaantulon jälkeen.

Lue myös: Näin rajut luonnonilmiöt ovat koetelleet maapalloa viime aikoina – voimistaako ilmastokriisi sään ääri-ilmiöitä myös Suomessa?

Tutkimus: Golfvirta heikkenee huolestuttavasti – romahtamisella olisi rajut seuraukset

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos