Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tänään uusimman raporttinsa, jossa kiirehditään ilmastopäästöjen vähentämistä.
Raportti muistuttaa, että ilmaston lämpeneminen uhkaa sekä ihmisen että luonnon hyvinvointia. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen nostaa raportista esiin kolme asiaa.
– Ensimmäiseksi nostaisin sen, että ilmastonmuutos on uhka ihmisten ja luonnon hyvinvoinnille. Toiseksi sen, että aikaikkuna, jossa pystytään takaamaan kestävä, elinkelpoinen planeetta kaikille maapallon asukkaille, on nopeasti sulkeutumassa. Meidän pitää tehdä päästövähennystoimia nopeasti. Ja kolmas on se, että meillä on tarpeeksi tietoa, keinoja ja pääomia, jotta me pystytään tämä tekemään. Tarvitaan vain nyt sitä toimeenpanoa, Korhonen tiivistää tänään julkaistun IPCC-raportin sisällön.
1,5 asteen tavoite karkaamassa
Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen tavoitteena olevaan 1,5 asteeseen ei onnistu nykytoimilla. Se vaatisi maailman päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä.
– Luonnontieteellisestä näkökulmasta 1,5 asteen tavoite voitaisiin ehkä vielä saavuttaa, mutta globaalisti emme ole vielä saaneet päästöjä kääntymään laskuun. Tosi paljon joudutaan tekemään päästövähennyksiä lähivuosina, että päästäisiin 1,5 asteen tavoitteeseen. Tällä hetkellä näyttää, ettei olla sinne kahteen asteeseen menossa vaan senkin yli. Se korostaa, että riittävästi ei ole töitä tehty, huomauttaa Korhonen.
2:45
Suomi lämpenee tuplanopeudella
Ilmasto muuttuu vääjäämättä myös meillä Suomessa. Täällä ja muualla arktisella alueella ilmasto lämpenee kaksinkertaisella vauhdilla verrattuna maailmanlaajuiseen keskiarvoon.
– Meillä rankkasateisuus lisääntyy ja tulvat lisääntyvät sen seurauksena ja tietysti kun ollaan näin pohjoisessa, lumi- ja jääpeitteen muutokset eli talvien muutokset tulevat olemaan aika dramaattisia, arvioi Korhonen.
Hiilinielut seuraavan hallituksen haasteena
Korhosella on terveisiä myös seuraavalle hallitukselle.
– Suomessa on päästy hyvin päästövähennysten polulle ja pitää huolehtia, että saadaan vähennyksiä tehtyä aikataulussa. Meidän iso haaste ovat hiilinielut. Maankäyttösektori on kääntynyt päästölähteeksi ja nielua pitäisi saada voimakkaasti vahvistettua, maatalouden päästöjä vähennettyä ja toisaalta metsien hiilinieluja vahvistettua. Sopeutumiseen tarvitaan myös panostuksia, luettelee Korhonen.