Olympiatuli syttyi kuumailmapalloon Pariisin kaatosateessa – vakavasti sairas Celine Dion huipensi avajaiset

Pariisin olympialaiset on avattu, ja olympiatuli on syttynyt sateen kastelemassa Ranskan pääkaupungissa. Tuli syttyi valtavaan kuumailmapalloon, joka nousi ylös maasta.

Pariisi järjesti näyttävät avajaiset Seinejoella ja Trocadero-puistossa Eiffel-tornin kupeessa, eikä avajaisissa näyttänyt olevan turvallisuushuolia. Joukkueet lipuivat joella laivoilla, ja suomalaiset matkasivat yhdessä Etiopian ja Fidzhin joukkueiden kanssa. Suomen joukkueen lipunkantajia seremoniassa olivat skeet-ampuja Eetu Kallioinen ja purjehtija Sinem Kurtbay.

Heidän valintansa osui yksiin kisojen tasa-arvoteeman kanssa, sillä ensi kertaa olympiahistoriassa kisoihin on osallistumassa yhtä paljon nais- ja miesurheilijoita.

Olympiatulen sytyttyä nelituntisen avajaisseremonian huipensi laulajalegenda Celine Dion, joka esitti Edith Piafin tutuksi tekemän hymnin rakkaudelle (Hymne a l’amour) Eiffel-tornin tasanteelta.

Esiintyminen oli Dionin ensimmäinen vuosiin, sillä tähti sairastaa harvinaista jäykkyysoireyhtymää, jonka vuoksi hän on joutunut perumaan muun muassa maailmankiertueensa, sekä Las Vegasin shown. Dionin on kerrottu kuittaavan olympialaisten avajaisista muhkean 1,8 miljoonan euron palkkion.

Ranskan kulttuuria ja olympiahistoriaa 

Tulen syttymisen lisäksi Pariisi uudisti avajaisten olympialaishistoriaa värikkäällä ja Ranskan kulttuuria monipuolisesti esitelleellä show'lla.

Kesäolympialaisten avajaisia ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty olympiastadionin ulkopuolella, mutta Pariisissa avajaisalue oli yli kuusi kilometriä pitkä.

Veneistä joukkueet siirtyivät avajaisten päänäyttämölle Trocaderon puistoon olympiarenkailla koristellun Eiffel-tornin kupeeseen. Kisat julisti avatuksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Olympiatulen sytyttämiseen osallistui lukuisia urheilijoita, mutta sen sytyttivät juoksija Marie-Jose Perec ja judoka Teddy Riner. Heitä ennen soihtua kuljettivat muun muassa jalkapallotähti Zinedine Zidane, tennissuuruudet Rafael Nadal ja Serena Williams sekä yleisurheilun takavuosien tähti Carl Lewis.

Sade piiskasi avajaisjuhlaa

Perjantaina Pariisia kasteli sade, joten sadetakeille oli käyttöä veneissä ja katsomoissa. Sateesta huolimatta avajaiset innostivat yleisöä Seinejoen varrella, sillä katsojia oli virallisten katsomoiden lisäksi ikkunoiden äärellä, parvekkeilla ja jopa talojen katoilla.

Avajaiset näyttivät sujuvan ilman suuria turvallisuushuolia, mutta puutteilta ei vältytty. Virallisiin katsomoihin pääsy takkusi, koska katsomon porteilla päivystänyt henkilökunta ei ollut saanut käyttöönsä skannereita lippujen tarkastamiseen. Osa yleisöstä ehti katsomoon vasta avajaisten alettua.

Avajaisten esiintyjäkaartista ei puuttunut tähtiloistoa, kun aiemmin yleisöä viihdyttivät muun muassa Lady Gaga ja ranskalaislaulaja Aya Nakamura – eikä perinteistä can-can-tanssiakaan unohdettu. Suomalaisväriä iltaan toi urheilijoiden lisäksi ainakin avajaisissa soinut Daruden Sandstorm-hitti, ja kapellimestari Klaus Mäkelä kuului illan esiintyjiin.

Ennen avajaisia presidentti Macron kestitsi eri maiden johtajia Elysee-palatsissa. Vastaanotolle osallistuivat myös Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb. Kutsuvieraat seurasivat myös avajaisia, osa sonnustautuneina sadetakkeihin.

Pariisissa kilpaillaan kesäolympialaisissa kolmatta kertaa. Aiemmat Pariisin olympialaiset olivat vuosina 1900 ja sata vuotta sitten vuonna 1924.

Tämänkertaiset Pariisin olympialaiset päättyvät 11. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat