Brexit-sopimus tyrmättiin Iso-Britannian parlamentissa tiistai-iltana rumin luvuin 432-202. Maan on määrä erota EU:sta maaliskuun lopulla.
Iso-Britannian pääministeri Theresa Maylla on nyt vain kolme päivää aikaa kertoa, mitä hän esittää etenemisvaihtoehdoksi.
Vaihtoehdot ovat suurin piirtein tiedossa: ero EU:sta ilman sopimusta, neuvotteluiden jatkaminen EU:n kanssa, uudet parlamenttivaalit, hallituksen vaihtuminen tai uusi brexit-kansanäänestys.
Mitään ei voi sulkea pois
Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula kommentoi vaihtoehtoja Asian Ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.
– On hyvin vaikea sanoa, mikä vaihtoehdoista on todennäköisin. Se tiedetään, että nyt sopimuksettoman eron mahdollisuus on kasvanut.
Voiko mitään vaihtoehdoista sulkea pois?
– Ei oikeastaan. Se on myös hyvä muistaa, että jos mitään sopimusta tai tulosta ei saada parlamentissa aikaiseksi, niin EU-ero tapahtuu automaattisesti, hän sanoo.
Lue myös: Näin brexit-sopimuksen täystyrmäykseen reagoitiin: "Mitä tahansa voi nyt tapahtua"
Ylikarjulan mukaan koko brexit-prosessi on hämmentävä.
– Tämä on ollut demokratiaa pahimmillaan. Se näkyy myös siinä, että kansalaisten tuki EU:lle on vahvistunut muualla EU:ssa, Ylikarjula sanoo.