Tässäkö vastaus puhelinriippuvuuteen? Asiantuntijat uskovat yhden helpon muutoksen auttavan

puhelin
Näytön värin muuttaminen harmaisiin sävyihin voisi auttaa voittamaan puhelinriippuvuuden.Shutterstock
Julkaistu 16.01.2018 15:56

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Googlen entinen työntekijä kertoo päässeensä yli puhelinriippuvuudesta pelkästään vaihtamalla puhelimen näytön värit harmaiksi. Asiantuntijan mukaan tämä voi todella toimia.

Tutkimusten mukaan ihminen saattaa koskea puhelimensa ruutuun pahimmillaan jopa 5 000 kertaa päivässä. Aihe oli vastikään pinnalla, kun Applen merkittävät osakkeenomistajat peräsivät teknologiajättiä puuttumaan lasten puhelinriippuvuuteen.

Asiantuntijoiden mukaan riippuvuuden selättämisessä voisi toimia vain yksi helppo kikka: ruudun värin vaihtaminen.

Eniten Googlen suunnittelija Tristan Harris on sitä mieltä, että ihmisten halua koskea laitteeseen vähentäisi ruudun muuttaminen harmaansävyiseksi. Aiemmin itsekin puhelinriippuvuudesta kärsinyt Harris kertoo, että sovellusten käyttämät värit, kuten sininen ja punainen, innostavat ihmisiä tarttumaan laitteisiinsa.

Harris väittää itse ylittäneensä puhelinriippuvuutensa vaihtamalla oman iPhonensa värit harmaaksi. Idean mies sai eräästä Googlen kokeilusta: työntekijöiden herkuttelun vähentämiseksi värikkäät makeiset siirrettiin läpinäkyvistä purkeista läpikuultamattomiin purkkeihin. Harris teki saman puhelimelleen: hän muutti värikkäät sovellukset harmaiksi.

Jos puhelimen näytössä näkee vain harmaita sävyjä, jää puhelin helpommin pöydälle, sillä värien näkeminen herättää tunteita. Punainen saa ihmisen jännittymään ja innostumaan, ja sitä suositaankin paljon ilmoitusten värinä. Keltainen taas tekee ihmisen iloiseksi ja optimistiseksi – sitä hyödyntää Snapchat.

LUE MYÖS: Monta merkkiä puhelinriippuvuudesta – näillä vinkeillä vieroitut

Sinistä väriä suosivat esimerkiksi Facebook, Twitter ja LinkedIn. Väri saa asiat vaikuttamaan luotettavilta ja ammattimaisilta. Tutkimusten mukaan sininen on myös maailman suosituin väri.

Harris on verrannut älypuhelimia myös rahapeliautomaatteihin: välillä puhelin palkitsee, esimerkiksi viestillä ystävältä. Välillä käyttäjä joutuu pettymään, kun yhtään ilmoitusta ei olekaan tullut.

Harriksen mukaan tärkeää olisikin huomata, ettei teknologia ole neutraalia, vaan yritykset yrittävät jatkuvasti maksimoida käyttäjien alustalla viettämän ajan erilaisilla tekniikoilla.

Myös tanskalaisen aivojen ja teknologian yhteyksiä tutkivan Neurons-yrityksen Thomas Z. Ramsoy sanoo, että näytön värien muuttaminen voisi todella auttaa puhelinriippuvuuteen. Lisäksi puhelimen äänet kannattaisi ottaa pois päältä.

Lähde: Daily Mail

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet