"Tästä uhkaa tulla velka- ja temppuriihi" – SDP:n ja Kokoomuksen edustajat kohtasivat, närää herättää myös "uutena" esitelty työllistämiskeino

Hallitus neuvottelee Säätytalolla kehysriihessä tulevaisuuden talouden näkymistä – näin Suomen talouden tulevaisuuden päätökset näkee SDP:n Matias Mäkynen ja kokoomuksen Kai Mykkänen 9:39
Kokoomuksen Kai Mykkänen ja SDP:n Matias Mäkynen väittelivät kehysriihestä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hallituksen kehysriihi-neuvottelut jatkuvat tänä iltana työryhmissä, joissa etsitään ratkaisuja esimerkiksi työllisyys-, verotus ja turve-ratkaisuihin. Kokoomuksen Kai Mykkänen ihmetteli Viiden jälkeen -ohjelmassa hallituksen uutena esittelemää työllistämistoimenpidettä, joka on kokoomuksen mukaan jo Sipilän hallituksen aikainen ja suurelta osin jo toteutunut.

Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) saatiin eilen illalla kompromissiehdotus, jonka mukaan kehys ylittyisi ensi vuonna 900 miljoonalla. 

– Kyllä tästä uhkaa tulla velkariihi ja temppuriihi, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä hallitus on suoriutunut kriisiajasta hyvin.

– Tämä koronakriisihän on Suomessa hoidettu poikkeuksellisen hyvin. Onnistuimme viime vuonna pitämään velkaantumisen aika pienenä eli noin puolessa siitä mitä alun perin pelättiin, Mäkynen sanoo. 

– Joudumme hoitamaan tänä ja vielä ensi vuonnakin tähän koronaan liittyviä kustannuksia ja tukemaan työllisyyttä osittain tukipakettien avulla. Tämä on historiallinen tilanne, eikä tähän kukaan tietenkään haluaisi, Mäkynen jatkaa. 

Mykkänen: Suomi ei voi velkaantua muiden malliin

Mykkäsen mielestä Suomella ei ole varaa velkaantua samalla tavoin "historiallisen nopeasti" kuin Euroopan muilla valtioilla – esimerkiksi Ruotsilla tai Tanskalla. 

– Meillä kestävyysvaje on rakenteellinen iso ongelma. Meillä työikäisen väestön supistuminen on voimakkaampaa kuin näillä meidän verrokeilla, Mykkänen toteaa. 

Mäkynen: Ansiosidonnaisen euroistaminen vähentäisi byrokratiaa

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on pääsemässä sopuun ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksesta.   

Tuen niin kutsuttu euroistaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että tuen saamiseen vaikuttaisi palkkatulo eikä työtuntien määrä. 

– Kyse on siitä, että nykyään kun seurataan ihmisten työaikaa, pitää kerryttää 18 tuntia viikossa saadakseen työssäoloehdon täyteen. Jatkossa siinä ei olisi tuntimäärää vaan euromäärä. Silloin byrokratiaa pystyttäisiin paljon vähentämään ja silloin työn vastaanottaminenkin olisi ennakoitavaa ja helpompaa, Mäkynen valottaa.

"Uusi keino" ihmetyttää

Velkarahaan perustumaton keino luoda työpaikkoja merkitsisi SDP:lle kuntien vastuun lisäämistä työllisyystoimien suhteen.

– Vastuun siirtäminen kunnille valtiolta ei maksa. Siinä ei ole kysymys rahasta, vaan laajemman työkalupakin ottamisesta ihmisten työllistämiseen. Se perustuu siihen, että varsinkin pitkäaikaistyöttömät, joilla on erilaisia henkilökohtaisia tarpeita esimerkiksi koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyen, saisivat mahdollisimman laajasti tukea, Mäkynen sanoo. 

Kokoomuksen Mykkänen mielestä tällainen menettely on jo historiaa. 

– Sipilän hallituksen kokeilun pohjalta tämän vuoden maaliskuun alusta jo yli puolet Suomen työttömistä työnhakijoista on kuntien palveluvastuulla. Tämän kirjaaminen uudeksi työllisyyskeinoksi tänään Säätytalon riihessä tuntuu minusta vähän erikoiselta, kun yli puolet työttömistä on jo tämän piirissä, Mykkänen sanoo.

Koko debatin voit katsoa artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat