Käyttökelvoton tekstiilijäte pystytään nyt kierrättämään uuden menetelmän avulla. Lumpuista voidaan valmistaa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämällä liuotusmenetelmällä uutta kuitua tekstiiliteollisuudelle.
Vaatteen voi kierrättää aika monta kertaa, mutta lopuksi jäljelle jää lumppu, joka päätyy jätteeksi. Uuden tekniikan avulla tällekin vaatejätteelle on löytynyt käyttöä.
Talteen kerätty lumppu revitään, lisätään vähän ureaa, lämmitetään ja liuotetaan lipeään. Syntyy selluloosakarbamaattia.
Seuraava vaihe tapahtuu kehruukoneessa, jossa selluloosasta tulee jälleen tekstiilikuitua. Tämän jälkeen päästään karstaamaan, tekemään lankaa ja siitä uutta kangasta ja vaatteita.
– Tämä mahdollistaa ensimmäisen kerran todellisesti tekstiilijätteen palauttamisen samaan käyttötarkoitukseen kuin mistä se lähti, iloitsee Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.
Tekstiilien kierrätysaste paranee
Kyseessä on malliesimerkki kiertotaloudesta. Käytetyistä, kulutukseen kelpaamattomista puuvillatekstiileistä valmistetaan VTT:n kehittämän selluloosan liuotusmenetelmän avulla uutta kuitua tekstiiliteollisuudelle.
– Kyllä me uskomme, että helposti 30-40 prosenttia tekstiilistä pystyisi kiertämään tätä reittiä myöten, laskee Harlin.
Kuluttaja ei erota, onko vaatteen kangas tehty vanhoista lumpuista vaiko uudesta materiaalista.
– Itse asiassa ei pitäisi huomata eroa. Tässä on selluloosakarbamaattitekstiiliä ja yleinen käsitys on, että tämä olisi aika lähellä puuvillaa, sanoo Harlin ja esittelee valkoista kangaspalaa.
Kierrätyskuituvaatteita jo ensi vuonna
Ensimmäinen uudesta kierrätyskuidusta valmistettu vaatemallisto valmistuu todennäköisesti ensi kesänä.
Vaateteollisuus on erittäin kiinnostunut uudesta menetelmästä ja vientinäkymät ovat hyvät. Selluloosakarbamaattia voitaisiin myydä maailmalle.
– Selluloosakarbamaattia voi pitää varastossa pitkiä aikoja ja sen voi helposti pakata ja kuljettaa. Tämä mahdollistaa meidän pääsymme maailman markkinoille. Meillä on jotain, mitä voimme lähettää täältä. Jotakin, jolla voi tehdä kauppaa.
– Tällä hetkellä Suomi myy sellua ulos. Selluloosakarbamaatin myyntihinta voi olla 1,5 kertaa suurempi kuin meidän parhaan selluloosamme, toteaa Harlin ja esittelee samalla putkiloa, joka on täynnä selluloosakarbamaattia.
Vanhat tekstiilitehtaat voivat saada uuden elämän, jos niissä ryhdytään valmistamaan kierrätyskangasta ja -vaatteita.
Lumpun lisäksi myös paperia, pakkauksia tai selluloosaa voidaan käyttää kankaan raaka-aineena.