Viime aikoina alaikäisten sytyttämät tulipalot ovat olleet otsikoissa. Asiantuntija muistuttaa, mitä esimerkiksi korvausvelvollisuudesta on syytä muistaa.
Espoossa on viime aikoina sytytetty useita tulipaloja. Nuorin epäillyistä on 11-vuotias.
Esimerkiksi Tuomarilan Vapaapalokunnan vanhan rakennuksen palon osalta poliisi on kuullut kahta nuorta, jotka ovat myöntäneet sytyttäneensä papatteja kiinteistössä. Rikoskomisario Klaus Geiger Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoi MTV Uutisille, että lasten tarkoituksena ei ollut polttaa rakennusta.
– He ei ole ehkä ymmärtäneet eivätkä oikein vieläkään ymmärrä, että miten tuli voi lähteä sellaisesta liikkeelle, mutta heidän tekonsa viittaa vahvasti siihen, että he ovat aiheuttaneet tulipalon, Geiger kertoi.
Pelastustoimen tilastojen mukaan esimerkiksi vuonna 2022 lasten tulenkäsittelyn seurauksena syttyi yli 250 erilaista tulipaloa lasten tulenkäsittelyn muun muassa maastossa, rakennuksissa ja roskiksissa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) asiantuntija muistuttaakin, että lapsille ja nuorille pitää opettaa paloturvallisutta.
– Lapsen tai nuoren voi olla vaikea ymmärtää, miten helposti tulipalo syttyy ja leviää laajalle. Jo yksi kipinä tai pieni liekki voi saada aikaan ison tulipalon, josta voi olla vaaraa itselle ja muille. Pahimmissa tapauksissa joku voi kuolla tai lapsi joutua hyvin pitkäaikaiseen korvausvelvollisuuteen, SPEKin turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila sanoo tiedotteessa.
Hassila suosittelee, että vanhemmat keskustelisivat lastensa kanssa aiheesta.
Lue myös: Uutta tietoa Espoon tulipaloista – nuorin epäilty 11-vuotias
Hätänumeroon soittamisessa ei tule viivytellä
Tulipalo leviää nopeasti, joten hätänumeroon pitää soittaa viivyttelemättä.
– Lapsille ja nuorille kannattaa opettaa, että hätänumeroon 112 soitetaan aina, jos näkee tulipalon alun. Myös silloin, jos sytyttäjänä on lapsi itse tai kaverit. Lapselle on hyvä kertoa, että vanhempi ei suutu siitä, että lapsi uskaltaa kertoa asiasta, Hassila sanoo.
Huomioi tämä korvausvelvollisuudesta
On tärkeää muistaa, että vaikka alaikäinen nuori itse ei olisikaan rikosvastuussa, hän voi olla korvausvastuussa.
SPEK muistuttaa tiedotteessaan, että lapsi voi olla korvausvelvollinen siinäkin tapauksessa, että on vain mukana porukassa, eikä soita hätänumeroon tai kerro asiasta välittömästi aikuiselle.
Lue myös: Teinit myöntävät sytyttäneensä koulun tuleen Espoossa – muut palot yhtä tutkinnassa
Sähkölaitteet aiheuttivat viime vuonna 2 260 paloa – yleisin syypää vuodesta toiseen sama!
Ethän sorru "huonoimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon", kun lataat puhelintasi?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: SPEK