Ähtärin blogi: Villasika Sissibella eristettiin varmuuden vuoksi sikaruton takia – "Yksi yhteinen terveys on kaikkien asia"

pyry_kiipeilyteline
Pyry ja uusi kiipeilyteline Ähtärissä.
Julkaistu 29.07.2018 08:52

Pandat Jin Baobao ja Hua Bao eli Lumi ja Pyry ovat olleet Suomessa noin puoli vuotta. Tämä aika ja etenkin sitä edeltänyt jakso ovat olleet kiireisiä ja odotusta täynnä, kirjoittaa Ähtäri Zoon eläinlääkäri Heini Niinimäki.  

Kun pandat saapuivat 18.1.2018, ei yleisön odotus vielä päättynytkään vaan pandat pääsi näkemään vasta kuukauden karanteenin jälkeen. Tuona aikana sain vastata monta kertaa kysymyksiin siitä, minkä vuoksi säännöt ovat näin tiukkoja?

Tähän on kuitenkin hyvä syy: meillä ihmisillä, eläimillä ja ympäristöllä on yksi yhteinen terveys, ja siitä on pidettävä yhdessä huoli.

Suomessa eläintautitilanne on poikkeuksellisen hyvä, ja tämä tilanne on ollut ison työn takana.

Välillä vaaditaan myös uhrauksia – tänä kesänä meidän kotieläintilamme possut joutuivat tyytymään sisämajoitukseen afrikkalaisen sikaruton riskin takia. Afrikkalaista sikaruttoa ei Suomessa ole tavattu, mutta naapurimaissa sitä on nyt esiintynyt, ja sen pelätään leviävän esimerkiksi villisikojen tai matkustajien ruokatuliaisten mukana Suomeen.

Koska kotieläintilan perinneaidat eivät riittäneet varmuudella estämään kontaktia villisikojen kanssa, villasikamme Sissibella ja possut joutuivat muuttamaan neljän seinän sisään toistaiseksi. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen, mutta sioille se on hyvin vaarallinen. Monet muut eläimillä esiintyvät taudit sen sijaan voivat tarttua myös ihmisiin.

sissibella_possut

Sissibellapossu lököttelee helteessä. 

Eri eläinten maahantuontiin ja pitoon liittyvillä säännöillä ylläpidetään Suomen hyvää eläintautitilannetta ja suojataan suomalaista luontoa ja ihmisten hoidossa olevia eläimiä. Pandojen matka Suomeen ja Sissibellan ja kumppaneiden muutto sisätiloihin ovat tietysti vain yksi pienen pieni osa tässä kokonaisuudessa.

Silti myös niitä koskeneiden sääntöjen taustalla on ajatus siitä, että niin eläinlääkäreiden, eläinten pitopaikkojen, ihmisten terveydenhuollon ammattilaisten kuin esimerkiksi luontoalan ja ympäristön käyttöä suunnittelevien asiantuntijoidenkin on pidettävä yhdessä huolta meidän, eläinten ja luonnon hyvinvoinnista.

Jokaisen toiminnalla on merkitystä. Tämä niin sanottu One Health -ajattelu korostaa tarvetta eri ammattikuntien keskinäiselle vuorovaikutukselle, yhteistyölle ja poikkitieteelliselle ongelmaratkaisulle.

“One Health" tarkoittaa paljon muutakin kuin tautien torjuntaa ja hoitamista. Hyvinvoinnin perusedellytys on elinvoimainen, terve ekosysteemi, jonka monimuotoisuus on äärimmäisen tärkeä voimavara. Se tarjoaa meille ruoan, suojan, mahdollisuudet terveydenhoitoon ja jopa hengittämiseen.

perhe_farmilla

Perhe viettää kesäpäivää Ähtäri Zoossa. 

Elinympäristöiltä, eliöiltään ja geeneiltään yksipuolistuva luonto on hyvin haavoittuvainen, muutoksille altis ja vaurioituu helposti pysyvästi. Siksi luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtäävä työ on samalla työtä meidän kaikkien terveyden ja hyvinvoinnin puolesta.

Eläintarhoissa tätä työtä tehdään muun muassa tutkimustyön ja erilaisten suojeluhankkeiden kautta. Eläintarhat myös ylläpitävät geneettisesti monimuotoisia eläinkantoja useista uhanalaisista eläinlajeista ja tarjoavat ihmisille tietoa.

Ähtäri Zoon eläimistä moni on kotimaista perua. Puiston alue on hyvin luonnonmukainen ja myös monen luonnonvaraisen eläimen koti. Täällä meidän luontomme monimuotoisuus ja sen merkitys on koko ajan läsnä ja näkyvä osa työtämme.

Kaikilla työpaikoilla ja kodeissa osallistutaan kuitenkin jatkuvasti päätöksiin ja tekoihin, joilla yllättäviäkin vaikutuksia.

ÄhtäriZookesä-54524

Panda Ähtärin eläintarhassa kesällä 2018. 

Eikä tämä tarkoita ainoastaan usein esiin nostettuja hyviä valintoja hypätä silloin tällöin pyörän selkään autoilun sijaan, tai laittaa grilliin kotimainen varhaiskaali toisen makkaran tilalle.

Merkitystä on myös esimerkiksi sillä, millaisen kotipuutarhan luot. Voisiko pelkän nurmikentän sijaan piha tarjota elintilaa myös hyönteisille, linnuille ja muille eläimille sekä luonnonkasveille?

Tai mitä pitkän tähtäimen vaikutuksia erilaisten ammattilaisten työssään tekemillä valinnoilla on meidän kaikkien ja myös luonnon hyvinvoinnille?

Kyse voi olla vaikka arkkitehdin rakennusmateriaalivalinnoista tai poliitikkojen koulutusmäärärahoja koskevista päätöksistä. Entä vaihdammeko tarpeeksi ajatuksia eri ammattikuntien kesken, ja ihmisten välillä ylipäänsä?

Ajatusten tuulettaminen ja erilaisten näkökulmien hakeminen kannattaa – mitä vähemmän yhteistä jonkun kanssa sinulla on, sitä enemmän voit todennäköisesti oppia häneltä. Nämä ajatukset ja uudet yhteydet asioiden välillä ovat arvokkaita, kun pidämme yhdessä huolta terveydestämme sanan kaikissa merkityksissä.

Jos siis huomenna söisitkin (kasvisruoka)lounasta jonkun ihan muun kuin kollegasi kanssa? 

Tuoreimmat aiheesta

Ähtärin pandat