Tekoäly tekstittää suoria lähetyksiä Ruotsissa – teknologia nähdään tulevaisuudessa myös MTV:llä

Ruotsin TV4:lla on alettu käyttää tekoälyä suorien lähetysten tekstitykseen. Koeajovaiheessa koneelta vaaditaan vielä paljon oppimista, mutta testaus on mennyt hyvin.

Ruotsin TV4:n katselijat pystyvät nyt ensimmäistä kertaa seuraamaan Efter Fem -ohjelman suoraa lähetystä tekstityksen kanssa. 

Jotta katselijat tietävät tekstin olevan tekoälyn tuottamaa, tekstin alussa lukee koko ajan "AI", joka onlyhenne englanninkielisestä tekoälyä tarkoittavasta sanasta artificial Intelligence.

Saavutettavuus paranee

TV4:n ja MTV:n operatiivinen johtaja Jannike Croona Broman sanoo, että tekstityksen tarjoaminen suoriin lähetyksiin lisää kanavan saavutettavuutta. Ruotsin TV4 ja Suomen MTV kuuluvat molemmat ruotsalaiseen Telia-konserniin.

– Huonokuuloiset ihmiset eivät ole pystyneet seuraamaan Efter Fem -ohjelmaa ennen kuin aloitimme tämän (tekoälytekstityksen). Nyt he voivat aktiivisesti seurata ohjelmaa ja osallistua siihen, Broman sanoo.

Tekoälyn avulla voidaan lähitulevaisuudessa myös kääntää suorana vieraita kieliä, mitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi suorissa lehdistötilaisuuksissa.

Muun muassa Microsoft -yhtiöllä on jo suoraa käännöstä tuottava ominaisuus käytössä joissain tuotteissaan.

Voidaan lisätä kaikkeen sisältöön

Suomessa Ylellä, kuten monien muidenkin maiden TV-kanavilla, tekstitetään suoria lähetyksiä niin sanotun re-speak- eli uudelleenpuhumismetodin avulla. Siinä tekstittäjä kuuntelee lähetystä, puhuu tiivistetysti ja selkeästi sisällön uudelleen, ja kone muuttaa tekstittäjän äänen kirjoitukseksi.

Mikä on tekoälyn etu verrattuna perinteiseen tapaan tekstittää suoraa lähetystä?

– Tähän on kaksi perspektiiviä. Ensinnäkin lisäämme jotain uutta – sillä on tietysti arvoa niille, jotka pystyvät nyt ensimmäistä kertaa katsomaan tätä ohjelmaa, sanoo Broman.

– Toiseksi, tämä on kustannustehokasta, koska siinä ei ole ihmisiä eikä manuaalista työvoimaa mukana. Tästä syystä voimme lisätä tekstit kaikkeen sisältöömme ilman lisäkustannuksia, jotka olisivat suuria jos ihmiset tekisivät reaaliaikaista tekstitystä.

Broman uskoo, että tekstitys voidaan lisätä tämän tekniikan avulla tulevaisuudessa kaikkeen TV4:n ja MTV:n sisältöön.

Tulossa myös MTV:lle

Uusi teknologia on alkutekijöissään ja kone oppii koko ajan lisää. Ohjelma ei esimerkiksi vielä tunnista erisnimiä, joten se ei osaa kirjoittaa niitä isoilla alkukirjaimilla. 

Mutta ensimmäisten päivien lähetystä seuratessa näkee, ettei virheitä näytä olevan ainakaan silmiinpistävästi.

– Mielestäni kokeilu on mennyt niin hyvin kuin voisi tässä vaiheessa odottaa, sanoo Broman. 

– Teknologia kehittyy joka päivä. Olemme hyvässä jamassa, ja tämä on usein parempi manuaaliseen tapaan verrattuna.

Broman uskoo teknologian olevan pian valmis korvaamaan manuaalisen työn.

– Tiedämme, ettei se ole vielä täydellinen. Mutta olen sataprosenttisen varma että lähitulevaisuudessa tämä tulee olemaan parempi kuin manuaalinen metodi.

Jos TV4:n kokeilu onnistuu, jatkossa tekoälyllä voidaan tekstittää myös MTV:n suoria lähetyksiä. 

Juttua päivitetty 16.7. kello 10.03: Korjattu kirjoitusvirhe haastateltavan nimessä. TV4:n ja MTV:n operatiivisen johtajan nimi on Jannike Croona Broman, ei Jannike Croone Broman, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lue myös:

    Uusimmat