Amerikkalainen tieteis- ja fantasiakirjallisuuteen erikoistunut Clarkesworld-lehti ilmoittaa lopettaneensa novellitarjousten vastaanoton sen jälkeen kun lehden järjestelmät tukkeutuivat sadoista tekoälyn avulla generoiduista tarinatarjokkaista.
Tekoälytyökalut, kuten Microsoftin järjestelmiin integroitu OpenAI -yhtiön luoma ChatGPT, pystyvät tuottamaan luontevan oloista tekstiä monella tyylillä. Ne ovat herättäneet huolta, että välinettä käytetään plagiointiin ja kokeissa lunttaamiseen.
Lue myös: Suomalaiskirjailija kysyi tekoälyltä Kalle Päätalon avioliitoista – seurauksena mitä mielikuvituksellisin digijankkaus ja väärä vastaus toisensa jälkeen
Clarkesworldin päätoimittaja Neil Clarke tviittasi, että koneellisesti tuotettujen novellien hyökyaalto on ollut helmikuussa valtava. Clarke kertoi blokanneensa yli 500 kirjoittajaa, jotka tyrkyttivät lehdelle julkaistavaksi tekoälyllä tehtyjä novelleja.
– Ohjeissamme todetaan jo, että me emme halua tekoälyn avulla kirjoitettuja tai avustettuja teoksia. Mutta he eivät siitä piittaa. Rasti ruutuun tarjouslomakkeella ei heitä karkota. He vain valehtelevat, Clarke tviittasi.
Clarken mukaan ongelman takana ovat vaikuttajat, jotka mainostavat sosiaalisessa mediassa tekoälyn käyttöä näppäränä keinona hankkia lisäansioita. Clarkesworld ei ole vielä keksinyt ongelmaan ratkaisua, hän myönsi.