Tekonivelleikkaukseen joutuu pääkaupunkiseudulla odottamaan lähes vuoden ja se maksaa HUSille miljoonia vuodessa: "Tilanne on historiallisen huono"

1:40img
Seitsemän uutiset tutustui tarkemmin aiheeseen lähetyksessään – katso tästä.
Julkaistu 01.06.2021 17:28
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Pääkaupunkiseudun tekonivelleikkausten hoitoonpääsy on paisunut liki vuoden mittaiseksi. Pelkästään pääkaupunkiseudun potilaita Vantaan Peijaksen tekonivelkeskuksen jonossa on nyt noin 2 000. Toimialajohtaja kuvaa tilannetta historiallisen huonoksi. Sadat potilaat äänestävät jaloillaan.

HUS joutuukin maksamaan vuodessa useita miljoonia euroja siitä syystä, että sadat alueen potilaat käyvät leikkauksessa muilla toimijoilla. 

Tilanne on siis tämä. Jos potilas pääsee tänään Helsingin yliopistollisen sairaalaan tekonivelleikkausjonoon, hän saattaa päästä itse leikkaukseen vasta liki vuoden päästä. Kiireelliset tapaukset priorisoidaan.

– Tilanne on historiallisen huono. En muista näin pitkää jonotilannetta olleen kahteenkymmeneen vuoteen, toteaa HUS:n toimialajohtaja Jarkko Pajarinen.

Henkilöstöpula sulki vuodeosastopaikkoja

Pelkästään pääkaupunkiseudun potilaita Peijaksen tekonivelkeskuksen jonossa on nyt noin 2 000. 

– Se on kiireettömän hoidon tekonivelleikkausjono. Se on todella paljon. Se on tuplaten hyväksyttävään määrään nähden, Pajarinen kertoo.

Syitä tähän on useita: korona, väestön vanheneminen ja pula hoitajista.

– Henkilöstöpula on ollut ajoittain sellainen, että ei kertakaikkiaan ole pystytty ottamaan sairaalaan potilaita enempää kerralla hoidettavaksi.

– Erityisesti tämän kuluneen kevään aikana, meillä oli ajoittain tilanteita, jossa vuodeosastopaikkoja jouduttiin laittamaan runsain mitoin kiinni, koska henkilöstöä ei ollut kertakaikkiaan saatavilla, tai he olivat joutuneet pandemian takia siirtymään muihin tehtäviin.

"Erityisesti kesän osalta tilanne on paikoitellen varsin huolestuttavan näköinen"

Miksi henkilöstöä ei ole ollut saatavilla?

– Tuhannen taalan kysymys. Hoitohenkilöstöstä on pulaa varsin laajalti. Sitä on ollut todettavissa muissakin yksiköissä ja erityisesti kesän osalta tilanne on paikoitellen varsin huolestuttavan näköinen. 

pyörätuolit

Sadat potilaat hakeutuvat hoitoon muualle

Jono leikkauspöydälle olisi vielä selvästi pidempi, mikäli potilaat eivät äänestäisi jaloillaan. Vuositasolla useat sadat hakeutuvat hoitoon muualle. 

Kuinka paljon HUS joutuu maksamaan siitä, että potilaat hakeutuvat muualle?

– Puhutaan vuositasolla useista miljoonista euroista.

Jos nämä miljoonat käyttäisi oman tuotannon kasvattamiseen, niin olisiko se järkevää?

– Saattaisipa olla. 

Olisiko se mahdollista?

– Toivottavasti. Itse ainakin pyrkisin kehittämään HUS:n omaa toimintaa siihen suuntaan. 

"Mitään kovin nopeita ja välittömästi vaikuttavia toimenpiteitä ei ole mahdollista tehdä"

Hoitoonpääsyn ratkaisemiseksi HUS:ssa suunnitellaan ostoja muilta palveluntarjoajilta ja oman toiminnan lisäämistä. Vaikutukset näkyvät kuukausien päästä. 

– Mitään kovin nopeita ja välittömästi vaikuttavia toimenpiteitä ei ole mahdollista tehdä, koska se määrä, mitä potilaita on jonossa, on niin suuri. 

Mutta miten ne hoitajat saadaan kaivattuun lisätyövoimaan jatkossa?

– Yleensä raha on ollut tässä hyvä keino ratkaista näitä asioita. 

Tuoreimmat aiheesta

HUS