Televisiossa tänään: Ennennäkemättömät kuvat Lumin ja Pyryn matkasta Suomeen – mitä kulissien takana tapahtui?

Lumi-ja-Pyry-Suomen-ensimmäiset-pandat-COREEN
Julkaistu 01.04.2018 09:58

Pitkään Kiinassa kirjeenvaihtajana toiminut Petri Saraste oli mukana pandojen matkalla Kiinasta Suomeen ja raportoi dokumentissaan jännittävästä matkasta rahtikoneessa Chengdusta Helsinkiin ja Ähtäriin sekä valmisteluista, joita historian ensimmäisten Suomipandojen tulo aiheutti.

Sarasteen dokumentti nähdään tänään kello 16 MTV3-kanavalla sekä C More-suoratoistopalvelussa.

Jin Bao Baon, eli suomalaiselta nimeltään Lumin ja Hua Baon, eli Pyryn matka Suomeen oli pitkän valmistelun ja monen vuoden työn tulos. Pandat ovat lainassa Suomessa seuraavat 15 vuotta. Mitä kaikkea tähän valmisteluun liittyi? Mitä kulissien takana tapahtui?

– Pandojen tulo Suomeen on monin tavoin historiallinen tapahtuma, jota sain kunnian seurata aitiopaikalta Kiinan Dujiangyanista Ähtäriin. Varsinkin lentomatka yhdessä pandojen kanssa rahtikoneen ruumassa oli mieleenpainuva kokemus, Petri Saraste muistelee.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kiinassa pandapariskunta ristittiin Hollywood-pariksi, koska ne ovat molemmat suorastaan valioyksilöitä. Pandat ovat sopeutuneet uuteen kotiinsa Ähtäriin hyvin ja parin vuoden kuluessa odotellaan jo mahdollisesti myös pikkupandoja, jos kaikki menee hyvin.

Pandat ovat eläneet Kiinan vuoristoalueella lähinnä Sichuanissa jo noin 2 miljoonaa vuotta. Luonnonvaraisina niitä elää kuitenkin enää vain noin 2000 ja niiden elinalue on kutistunut murto-osaan vuosien kuluessa. Wenchuanin tuhoisa maanjäristys keväällä 2008 pienensi niiden elintilaa vielä lisää ja kasvatti niiden uhanalaisuutta merkittävästi.

– Olin itse kirjeenvaihtajana tuohon aikaan Kiinassa ja Sichuanissa ja muistan hyvin tuon valtavan tragedian joka koski niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Kymmenen vuotta myöhemmin tuhon jäljet näkyvät vielä selvästi ja pandojen elintila on yhä supistunut monesta eri syystä, Saraste kertoo.

Mutta miten ja miksi pandat päätyivät juuri Ähtärin? Miten niiden pitkä matka venäläisessä rahtikoneessa sujui? Mistä pandat saavat bambunsa? Mitä on pandadiplomatia ja mikä on pandojen merkitys Kiinan ulkopolitiikassa?

Dokumentti vastaa näihin kysymyksiin ja valottaa myös kulissien takana tapahtuneita neuvotteluja ja Suomen ja Kiinan välistä metsäyhteistyötä neljän vuosikymmenen ajalta.

Lumi ja Pyry: Suomen ensimmäiset pandat MTV3-kanavalla ja Katsomossa sunnuntaina 1.4. klo 16.00. Dokumentti on katsottavissa myös C More-suoratoistopalvelussa. 

Muista myös supersuosittu pandalive, jonka avulla voit katsoa Lumin ja Pyryn touhuja 24/7:

Pandalive

Tuoreimmat aiheesta

Ähtärin pandat