Näin Lumi ja Pyry valloittivat Suomen – katso kooste 10 vuoden ajalta

Kiinalaiset jättipandat Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen lähes seitsemän vuotta sitten. Ähtärin vuosiin on mahtunut niin iloa kuin murhettakin.

Ähtärin eläinpuiston jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palautetaan takaisin Kiinaan kuluvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Eläinpuisto tiedotti asiasta tänään maanantaina illalla.

Kyseessä on pandojen ennenaikainen palautus ja kansainvälisen suojeluohjelman päättäminen alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin.

Pandauutisia jo 10 vuotta

Lumi ja Pyry saapuivat Ähtäriin tammikuussa 2018. Presidentit Sauli Niinistö ja Xi Jinping olivat allekirjoittaneet vuokrasopimuksen pandoista edellisenä keväänä Jinpingin Suomen-vierailun aikana.

Pandoista uutisoitiin tiiviisti jo ennen tätä.

MTV Uutiset kertoi Suomeen tulevista pandoista ensimmäisen kerran vuonna 2014. Lyhyessä jutussa kerrottiin maa-ja metsätalousministeriön antaneen Ähtärin eläintarhalle luvan hankkia kaksi pandaa Kiinasta.

Sen jälkeen asiaan palattiin pari vuotta myöhemmin, jolloin kerrottiin siitä, miten Ähtäri valmistautui eksoottisten otusten saapumiseen.

Vuonna 2017 kansalaiset saivat ehdottaa nimiä tulokkaille. "Virallinen äänestys" järjestettiin MTV:n nettisivuilla. Ehdotuksia tuli tuhansia.

Suomen tulokkaista kerrottiin, että uroksella oli hyvä ruokahalu ja naaraspanda oli "kaunis". 

Media oli sankoin joukoin paikalla tietenkin silloin, kun pandat lopulta saapuivat Suomeen vuonna 2018. MTV oli ainoana suomalaismediana mukana jopa "pandalennolla". Pandat saapuivat Suomeen venäläisellä koneella, koska Finnairilla ei ollut sopivaa kalustoa.

Ähtärissä järjestettiin pandojen kunniaksi "kansanjuhla".

Vuonna 2018 alettiin jo puhua perheenlisäyksestä. Samana vuonna VR aloitti oman "pandavuoron" Ähtäriin.

Vuosien saatossa ihmeteltiin lukuisia syntymäpäiväkakkujen syöntiä ja ensilumessa kieriskelyä. Osan aikaa pandojen temmellystä saatiin seurata jopa livenä. 

.

Eläinpuiston rahkeet eivät riittäneet

Pandat olivat Ähtärille lopulta liian kallis sijoitus. Ähtärin talousvaikeuksista alettiin puhua jo samana vuonna, jona Lumi ja Pyry eläinpuistoon saapuivat. 

Pandojen vuosittaista vuokraa ei kerrottu julkisuuteen, mutta mediatietojen perusteella vuokra oli jopa noin miljoona euroa vuodessa.

Vuokran päälle tulivat ylläpitokustannukset. Pelkästään Lumin ja Pyryn syömä bambu maksoi vuodessa 200 000 euroa.

Vuonna 2021 alettiin pohtia sitä, joudutaanko pandoista tyystin luopumaan.

Kun pandojen lisääntymishaaveet kariutuivat syksyllä 2022, keskustelu pandojen mahdollisesta palauttamisesta kiihtyi.

Myöhemmin pandat saivat vielä jatkoaikaa Suomesta, mutta se oli vain tekohengitystä.

Tänään eläinpuisto kertoi lopullisesta päätöksestä pandoista luopumisesta.

Lumi ja Pyry ovat nähtävillä Ähtärissä vielä syksyn ajan, minkä jälkeen ne pannaan kansainvälisten ohjeiden mukaiseen karanteeniin. 

Palautus tapahtuu eläinpuiston mukaan loppuvuoden aikana.

Ähtärin pandoille uusi lelu – karvapalleroilla riittää ihmeteltävää 0:24
Vuonna 2022 Ähtärin pandat saivat uuden lelun – karvapalleroilla riitti ihmeteltävää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja