Ravintola-ala: Valtaosa ulkomaisista työntekijöistä tienaa alle 1 600 euroa – tässä syy

Timo Lappi MTV Uutisaamussa.
Julkaistu 01.06.2023 05:44
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Suurin osa ravintola-alalla työskentelevistä EU:n ulkopuolisista työntekijöistä tienaa tällä hetkellä alle 1 600 euroa kuukaudessa, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Hallitusneuvotteluissa syntyi viime viikolla alustava sopu työperäisen maahanmuuton tulorajan nostamisesta 1 600 euroon kuukaudessa. 

Tulorajan kiristyminen iskisi etenkin ravintola- ja matkailualalle, jossa suurin osa ulkomaisista työntekijöitä tienaa tälläkin hetkellä alle 1 600 euroa kuukaudessa bruttona, sanoo matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Se johtuu siitä, että he tekevät osa-aikatyötä. Osa-aikatyö on meille elintärkeää. Emme pysty tarjoamaan kokoaikatyötä kaikille.

Matkailu- ja ravintola-alalla noin puolet työsuhteista on osa-aikaisia. Maran mukaan osa-aikatyöntekijöitä tarvitaan, koska kysyntä vaihtelee. Esimerkiksi yökerhoissa yli 80 prosenttia liikevaihdosta tehdään perjantai-illan ja sunnuntain aamuyön välisenä aikana.

Tukia tarvitaan

Alle 1 600 euroa kuukaudessa tienaavat ovat yleensä oikeutettuja myös Kelan tukiin, kuten asumistukeen. Myös työperäiset maahanmuuttajat voivat saada sosiaalietuuksia. 

Myös työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on perustellet tulorajan nostamista 1 500 euroon sillä, että työntekijät tulisivat toimeen palkallaan.

Lue lisää: TEM: Työperäisen maahanmuuton palkkarajaa olisi perusteltua kiristää: "Parantaisi todennäköisyyttä, että ihminen tulee toimeen palkallaan"

Onko oikein, että valtion on kompensoitava matalimpia palkkoja?

– Valitettavasti olemme joka tapauksessa siinä tilanteessa, että valtion täytyy tukea ihmisiä, joille ei pystytä tarjoamaan kokoaikaista työtä. Totta kai toivoisimme, että suomalaiset kävisivät ravintolassa ja käyttäisivät muita palveluja tasaisesti joka päivä, ja voisimme tarjota kokoaikaista työtä, mutta näin ei valitettavasti ole. 

TEM on laskenut, että karkeasti ottaen yli 1 500 euroa kuukaudessa tienaavat ulkomaalaistaustaiset työntekijät maksavat enemmän veroja kuin saavat tukia. Laskelmissa ei kuitenkaan ole huomioitu esimerkiksi työnteon vaikutuksia talouskasvuun tai kysyntään.

– Pitäisi ottaa huomioon myös se, kuinka paljon osa-aikainen työntekijä myy ravintolassa ruokaa ja juomaa. Näistä kertyvät verotulot jäävät muutoin saamatta, Lappi sanoo.

Lapin mukaan työvoimapula ravintola-alalla kasvoi koronapandemian aikana. Nyt ulkomaista työvoimaa on saatavilla käytännössä vain EU:n ulkopuolelta, koska myös muualla EU-maissa hotelli- ja ravintola-alalla puuttuu 10 – 20 prosenttia tarvittavasta henkilöstömäärästä.

– Jos tällainen tuloraja tehdään, niin pitäisi sanoa rehellisesti, että liikevaihtonne tulee supistumaan ja se on hyväksyttävä. Tulorajan kiristäminen tarkoittaa, että meiltä lähtee nelinumeroinen luku EU:n ulkopuolisia työntekijöitä, kun sen sijaan tarvitsisimme lisää työntekijöitä.

Lapin mukaan kotimaista työvoimaa voitaisiin saada korjaamalla kannustinongelmia. 

– Ravintola- ja matkailualalla on työttömänä ihmisiä, jotka mieluummin ovat työttömänä kuin ottavat osa-aikaisen työpaikan, koska esimerkiksi asumistuet ja muut etuudet laskevat niin paljon. Kannustinloukkuja on purettava niin, että osa-aikaisenkin työn vastaanottaminen on aina kannattavampaa kuin työttömyyskortistossa oleminen.

Lue lisää: Perussuomalaisten ehdotus kovasta tulorajasta saa täystyrmäyksen: "Äärimmäisen tuhoisa ajatus työperäisen maahanmuuton kannalta"

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut