Terhon rasitteet voivat kääntyä Halla-ahon voitoksi

Jussi Halla-aho Sampo Terho
Perussuomalaisten puheenjohtajakisan ennakkosuosikit ovat Sampo Terho ja Jussi Halla-aho.
Julkaistu 03.06.2017 14:15

MTV UUTISET – STT

Perussuomalaisten puheenjohtajakamppailu on kääntynyt loppusuoralle, ja valinta tehdään ensi lauantaina Jyväskylässä.

Jos joku odotti, että hallituksen takuumiehen roolin sementoinut ministerin pesti muodostuisi Sampo Terholle valttikortiksi, ei kampanja-aika ole tätä ajattelua tukenut. Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon on ollut helppo tuikata Terhoa kipeisiin kohtiin kyseenalaistamalla hallituspolitiikan saavutuksia ja tuomalla esiin perussuomalaisten näkökulmasta hankalia päätöksiä. Terhon asema hallitustyön puolustajana on näyttänyt tukalalta.

Toisaalta moni epäili, ettei yhden asian mieheksi lokeroitu Halla-aho pärjäisi keskustelussa muista kuin maahanmuuttoasioista. Hänelle ei kuitenkaan ole saatu jauhoja suuhun yleispolitiikan aiheissa, vaikka hänen omat painotuksensa ovatkin maahanmuutossa. Halla-ahon esiintyminen kaikkiaan on ollut kampanjoinnin aikana huomattavasti sujuvampaa kuin tönkkö Youtube-video, jolla hän ehdokkuutensa julkisti.

2:23img

Eliitin tuki myös painaa Terhoa

Yhdistettynä hallituslinjan puolustamiseen myös puolue-eliitin näyttävästä tuesta uhkaa tulla Terholle rasite.

Timo Soini on useasti sanonut, ettei hän halua ottaa kantaa seuraajaansa, mutta käytännössä hän ei ole malttanut olla ohjailematta puheenjohtajavalintaa.

Keväällä Soinilta menivät ulkoministerin ja puoluejohtajan roolit sekaisin, kun hän kommentoi Hollannin vaalitulosta sanomalla, että se osoittaa rajat yhden asian puolueelle. Viittaus Halla-ahoon oli selvä.

Epäselväksi ei jäänyt myöskään Soinin viikko sitten MTV:lle esittämä näkemys, että puoluetta pitää johtaa edestä – Halla-aho on ilmoittanut jatkavansa meppinä Brysselissä valintansa jälkeenkin.

Moni on äänestänyt perussuomalaisia nähdäkseen muutosta pienen ihmisen hyväksi. Nyt tällaista muutosta voi olla vaikea havaita kahden vuoden hallitustyön perusteella, eikä protestiajatteluun oikein sovi ajatus, että jäädäänpä kuitenkin kärsivällisesti jatkuvuuden linjalle odottelemaan parempia aikoja. Heikot kannatusluvut puhuvat sen puolesta, että linjaa pitäisi terävöittää reippaasti.

Tässä kuviossa Halla-ahon valinta on vähintäänkin vahvasti mahdollinen, ja sitä miettivät nyt myös hallituskumppanit.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Hajoaako perussuomalaisten ryhmä?

Julkisuudessa on maalailtu, että Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi hajottaisi hallituksen automaattisesti, mutta näin yksioikoinen asia ei ole. Lännen Median lähteiden mukaan hallituksessa on jo käyty vakavia keskusteluja siitä, että Halla-ahon voittaessa perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Lännen Median tietojen mukaan kokoomus ei olisi lähdössä hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Perussuomalaisten jäämistä hallitukseen ollaan valmiita justeeraamaan huolellisestikin, sillä riskinä on isojen uudistusten, kuten soten, kaatuminen hallituksen mukana.

Jos perussuomalaisten lähtöön kuitenkin päädytään, on todennäköisin vaihtoehto kristillisdemokraattien ja RKP:n nousu hallitukseen. Tällöinkin neuvotellaan – kumpikaan ei halua valmiiksi katettuun pöytään. RKP:lle hinta olisi vähintään laajan ympärivuorokautisen päivystyksen säilyminen Vaasan sairaalassa. Kristillisdemokraateissa ollaan odottavalla kannalla, mutta kuten aina, hallitusohjelma ratkaisee. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa