Keitetyt perunat ovat tutkijan mukaan terveydelle parempi valinta kuin esimerkiksi valkoinen riisi.
Peruna ei ole terveydellisestä näkökulmasta häävissä maineessa. Tutkimustiedon valossa merkityksellistä on kuitenkin se, missä muodossa pottunsa syö. Perunamuusi ja paistetut perunat kannattaisi vaihtaa keitettyihin pottuihin.
Tämän vahvistaa myös tuore Diabebes Care -lehdessä ilmestynyt australialaistutkimus, joka perustuu yli 54 000 tanskalaisen seurantaan. Runsas kasvisten syöminen oli aineistossa yhteydessä alhaisempaan painoon ja pienempään diabetesriskiin. Kasvikunnan tuotteista perunalla ei kuitenkaan ollut tällaisia suotuisia vaikutuksia.
Syy saattaa löytyä perunoiden valmistustavasta. Peruna itsessään ei sisällä kovinkaan paljoa kaloreita, mutta rasvaan ja kermaan upottamalla sen energiatiheys kasvaa. Ranskalaiset, sipsit sekä perunamuusi kannattaakin jättää satunnaisiin herkutteluhetkiin, sillä niiden runsas nauttiminen lihottaa lisäten diabetesriskiä.
Keitetyistä perunoista sen sijaan saa kuituja ja muita terveellisiä ravintoaineita, joten peruspotut sopivat hyvin arkiruokavalioon.
– Hiilihydraateista puhutaan kuin ne olisivat jotakin pahaa, vaikka oikeasti kyse on enemmän hiilihydraattien laadusta. Perunat ovat hyvä hiilihydraattien lähde verrattuna esimerkiksi valkoiseen riisiin, tohtorikoulutettava ja tutkimusta tehnyt Pratik Pokharel sanoo Edith Cowan yliopiston tiedotteessa.
Sitäkin tosin kannattaa pohtia, minkä kanssa perunat nauttii. Runsas punaisen lihan syöminen lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen sekä joidenkin syöpien riskiä.
Lue myös: Saako perunoita säilyttää oikeasti jääkaapissa? Jos ostat kotiisi pottuja, muista nämä asiat
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Hauska tapa valmistaa perunoita herkkuhetkiin: Testaa hitiksi nousseet haitariperunat – ohje alla olevalla videolla.
1:26
Lähteet: Edith Cowan University, Medical News Today, Diabetes Care