Terveyspalveluiden puute on johtanut jo ylimääräisiin huostaanottoihin – asiantuntijat kertovat, mitä lapsiperheet kaipaavat

Toimivien terveyspalveluiden puute johtaa Suomessa asiantuntijoiden mukaan turhaan lastensuojelun puolelle, mutta ongelmaa saisi ratkottua myös arkisella tuella.

Tällä hetkellä moni lapsi ajautuu sijoitetuksi, koska terveydenhuollon palveluja ei ole riittävästi saatavilla. Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen kertoi MTV Uutisille aiemmin, että toimivilla terveydenhuollon palveluilla saataisiin vähennettyä jopa viidennes huostaanotoista.

Myös Kasvatus ja perheneuvonta ry:n (Kasper) asiantuntija Armi Ahvenainen on huolissaan mielenterveyspalveluiden riittävyydestä. Perhe ajautuu lastensuojeluun, koska ongelmat jatkuvat kotona, Ahvenainen kommentoi Uutisaamun haastattelussa.

– Jos on jonoa, eikä pääse palveluihin, ongelmat pitää pyrkiä ratkaisemaan jollain muulla tavalla. Osassa tapauksista tilanne päätyy siihen, että lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, mikä ei ole mikään ratkaisu siihen mielenterveysongelmaan, Ahvenainen sanoo

Apua kaivataan myös arjen askareissa

Kasperin toiminnanjohtajan Sanna Välimäen mukaan riittävien terveyspalveluiden lisäksi apua kaivataan huomattavasti enemmän myös ruohonjuuritasolla – kotona ja koulussa.

– Tilanne pääsee muhimaan, kun tukitoimia ei ole siellä, missä niitä ensisijaisesti tarvittaisiin, kuten kouluissa ja terveyspalveluiden kautta, Välimäki sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Välimäen mukaan vanhemmat eivät koe saavansa apua ongelmiinsa, kun perhettä siirretään eri asiantuntijatahojen välillä.

– Palvelumme lähtevät usein organisaatiosta eikä välttämättä perheen tarpeesta.

Välimäki kertoo, että esimerkiksi ”nepsy-perheissä” eli perheissä, joissa lapsella on neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia, voitaisiin kaivata apua aamuisiin askareisiin.

– Nepsy-perheessä voi olla haasteita vaikka kouluun lähtemisessä aamuisin, eikä meillä ole olemassa palvelua, joka auttaisi siihen, Välimäki sanoo.

– Vanhemmat kaipaavat kotipalvelua arjessa, mitä hirveän harva saa. Eli ihan sellaista arjessa auttamista ja tukemista, Ahvenainen toistaa.

Katso asiantuntijoiden koko haastattelu keskiviikon Uutisaamusta.

 

Lue myös:

    Uusimmat