MTV Lifestyle kävi testaamassa miltä Yinjooga tuntuu ja miten tunnelukot avataan. Tuleeko olo rauhoittuneeksi ja energiseksi?
Yinjooga on meditatiivinen, paikallaan oleva harjoitus, jossa ei käytetä lihasvoimaa lainkaan.
Yinjooga ja Reiki Finlandin joogaohjaaja Niina Koivisto mukaan Yinjooga on dynaamisen joogan täydellinen vastakohta, joka sopii hyvin kiireisen ja hektisen elämän keskelle.
– Kaikki yli kolmekymppiset on varmasti huomanneet sen, että luontainen liikkuvuus alkaa pikkuhiljaa katoamaan. Kun sidekudokset alkavat iän myötä kuivua, ne kiristävät, eivätkä päästä liikkumaan. Mitä enemmän ihmiselle tulee ikää, sen enemmän hän tarvitsee tämän puolen harjoittelua, Koivisto kertoo.
– Yinjoogassa pyritään uppoutumaan omaan itseemme sekä kehoon syvemmälle sidekudosalueelle. Yinjoogassa stimuloidaan myös meridiaaneja eli kiinalaisesta lääketieteestä tuttuja energiakanavia,
Avaa tunteiden romukoppa
Yinjoogassa tehtävät asennot eli asanat avaavat erityisesti lantion aluetta.
– Se alue tunnetaan ”tunteiden romukoppana”, johon vuosien aika padotaan kaikki sellaiset asiat, joita ei haluta käsitellä, koska ne voivat olla ikäviä tai hankalia, Koivisto kertoo.
– Alaselän kivut ovat tyypillisiä lantioalueen ongelmia, jotka kertovat, että siellä on paljon kireyksiä ja energiatukkeumia. Yinjooga on loistava keino alkaa availla näitä tunnelukkoja. Tehdään lisää tilaa ja liikkuvuutta kehoon.
Ohjaaja muistuttaa, että Yinjooga saattaa nostaa paljon erilaisia tunteita pintaan.
– Energiakanavat liittyvät sisäelimiin, joissa asuvat erilaiset tunnetilat. Esimerkiksi maksan ja sappirakon stimulointi avaa tukkeumat, jotka aiheuttavat ärtyneisyyttä, levottomuutta ja turhautumista. Kun ne saadaan purettua, alkaa löytyä levollinen olotila.
Yinjooga sopii aloittelijalle
Koiviston mukaan Yinjoogassa ei tehdä vaikeita ja lihaskuntoa vaativia asentoja, joten sen harrastamisen aloittamiselle ei ole yläikärajaa.
– Nyt nöyrrytään meidän oman kehon äärellä. On äärimmäisen tärkeää mennä vain siihen kohtaan, johon keho luonnollisesti päästää. Se on merkki meille, että siinä kohdassa alamme tekemään Yin-työskentelyä, Koivisto neuvoo.
– Jos jooga-asennossa alkaa tulla puutumisen tai pistelyn tunnette, se voi olla merkki siitä, että hermoradat ovat jumissa. Niitä ei haluta vahingoittaa, joten silloin on turvallisempaa purkaa asana.
Yin-tunnille Koivisto suosittelee ottamaan mukavat, joustavat ja lämpimät vaatteet.
— Tässä ei lihasjoogaa käytetä, joten hikeä ei nosteta pintaan. Kun ollaan paikallaan pitkiä aikoja ja työskennellään energiavirtausten parissa, se saattaa tuoda kylmän tunteen. Eli lämpimät yläosat ja villasukat mukaan!
Koivisto toivoo, että tunnin jälkeen osallistujilla on rauhoittunut, energinen ja kokonaisvaltaisesti hyvä olo.
– Moni kertoo, että "olin niin tämän tarpeessa", ja tunne jatkuu pitkään, kunhan on malttanut elää rauhassa oman harjoituksen läpi.
Toimitus testaa:
"Ekakertalaisena ihastuin tähän rauhoittavaan joogaan"
”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilin minkäänlaista joogaa. En ole kovin taipuisa, joten pelkäsin aluksi miten vaikeita asentoja joutuisimme tekemään, ja miten kauan pystyisin pysymään niissä.
Yinjooga järjestettiin lauantaiaamuna rauhallisessa, kynttilöin valaistussa salissa. Tunnin aluksi joogaohjaaja kertoi pehmeästi mitä tunnilla tehdään ja mihin Yinjoogalla pyritään. Sen jälkeen teimme rauhalliseen, tahtiin silmä suljettuina helppoja asentoja, joissa ei menty pidemmälle kuin mikä tuntui itsestä hyvältä.
Joogaohjaaja neuvoi useaan otteeseen, ettei asentoihin tule pakottaa itseään, vaan mennä vain oman kehon rajalle. Asennoissa pysyttiin pitkään ja huomasin pääseväni niissä syvemmälle, kunhan annoin itse rauhassa venyä. Teimme paljon lantiota avaavia liikkeitä, joissa huomasin miten jumissa olen, mutta en tuntenut ohjaajan varoittelemia tunnekuohuja.
Kaksi tuntia hurahti ohi nopeasti. Nautin Yinjoogan rauhallisuudesta ja siitä, ettei tunnilla pakotettu vaikeisiin asentoihin. Jälkeenpäin tunsin oloni energiseksi. Odotin olevani väsynyt, mutta olinkin pirteä ja valmis nauttimaan lauantaipäivästä. Ensikertalaisena ihastuin tähän rauhoittavaan joogamuotoon, jota voisin ehdottomasti harrastaa.”
– Nainen, 33
"Nyt olen oikeassa paikassa"
”Olen aiemmin kokeillut vain astangajoogaa, joten Yinjooga oli ihan uusi juttu minulle. Nopeasti tuli tunne, että nyt olen oikeassa paikassa. Makasimme pehmoisilla ja lämpimillä lampaanvillaisilla alustoilla, lämpöiset huovat ja tukipalikat ihan siinä saatavilla. Kynttilät loivat ihanaa tunnelmaa joogasaliin. Olo alkoi rauhoittua jo pelkän ilmapiirin avulla.
Oli helppo noudattaa ohjaaja-Niinan lempeitä neuvoja ja vinkkejä. Tukipalikoiden avulla löysin juuri minulle sopivat asanat. Yinjoogaa tehtiin oman kehon ehdoilla, ei tarvinnut eikä saanut ylisuorittaa. Kerrankin ryhmäliikuntaa, jossa ei tarvitse puskea omia rajojaan pidemmälle.
Sain tuntea, kuinka kireäksi olen kehoni jännittänyt ja stressannut. Tuntui hyvältä venyttää kroppaa aivan kireyden kynnykselle – yli kolmikymppisellä kun sidekudos on ruvennut jo kutistumaan ja kiristymään.
Seuraavalla viikolla huomasin, että alaraajojen liikkuvuus oli parempi ja esimerkiksi tanssiessa jalat eivät olleet ihan yhtä pökkelöt kuin normaalisti. Suosittelen tätä ihan kaikille, jotka haluavat huoltaa kroppaa ja ottaa hetken itselleen.”
– Nainen, 34