Hehkujooga on tamperelaisten joogaopettajien ja näyttelijöiden Anu Niemen ja Sanni Haahdenmaan kehittämä kokonaisvaltainen harjoitus kasvoille. Se tarjoaa hauskaa ja samalla tehokasta stressin poistoa kasvoilta ja mielestä.
Kiipeän seitsemänteen kerrokseen Studio Vinttiin. Vastaani tulee edellisen joogatunnin oppilaita levollinen katse silmissään. Olen menossa kokeilemaan Hehkujoogaa ensimmäistä kertaa. Iloinen, sinisilmäinen joogaopettaja Anu Niemi ottaa minut vastaan.
– Kasvot kannattelevat paljon huolta ja murhetta ja joku ilme saattaa jäädä päälle esimerkiksi pitkän päivän jälkeen. Se jää myös kehomuistiin. Täällä hoidetaan se ilme ja rooli pois sekä rentoutetaan kasvoja ja kehoa. Se tehdään ilolla ja hauskan kautta, Niemi kertoo.
Jokainen aikuinen nainen haluaa näyttää hyvältä, mutta ei välttämättä nuorelta. Meillä on kasvoissa lihaksia, jotka tekevät liikaa töitä ja rasittuvat ja niitä, jotka veltostuvat käytön puutteesta. Molempia hoidetaan Hehkujoogassa. Aloitamme istumalla vastakkain ja kummallakin on peili edessä. Rentoutamme niskaa ja pysähdymme tähän hetkeen.
– Jooga opettaa myös pehmeää kehon havainnointia ja rauhallista kuuntelemista. Ajatellaan, että niska on kipeä, mutta ei tehdä sitä tuomitsevasti. Kuunnellaan, mitä keholle kuuluu tänään ja juuri tässä hetkessä ja tehdään sen mukaan, Niemi ohjaa.
Lue myös: Raivojoogassa on lupa kiroilla – tauoilla kaljanjuontikin on sallittua!
Kieli vaikuttaa moneen asiaan
Katsomme edessämme olevasta peilistä heijastuvia kasvojamme tutkivasti ja hyväksyvästi. Nyt ei mietitä, ovatko hiukset hyvin tai huonosti. Keskitymme hyvään oloon ja mieleen. Tutustumme seuraavaksi kieleen, joka on kehon nopein tahdonalainen lihas ja monella tavalla erittäin tärkeä.
– Se vaikuttaa hengitykseen, kuorsaamiseen ja siihen, puremmeko hampaita yhteen. Kielen oikea paikka olisi ylhäällä kitalaessa, kun se on alhaalla, niin leuka roikkuu ja tulee heltta. Siitä me naiset emme yleensä pidä, Niemi naurahtaa.
Yllätyn huomatessani, että leuka jämäköityy, kun siirrän kielen ylös kitalakeen. Öisin hampaitaan purevia Niemi kehottaa tarkistamaan, mihin asettaa kielen nukkumaan mennessä.
Lue myös: Ärsyynnytkö pienistä, unohteletko asioita? Saatat kärsiä "karanteeniaivoista" – asiantuntija kertoo, mistä helpotusta
Ilmeet vaikuttavat mieleemme
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tunnelma on rento ja iloinen. Kasvojeni lihakset alkavat todellakin rentoutua ja hengitykseni syventyä. Seuraavaksi Niemi ohjaa leikkimään tanssiaisten kuningatarta.
– Ilmeemme vaikuttavat mielialaamme. Pystymme niillä feikkaamaan ja sitähän näyttelijät juuri tekevät. Alamme hymyilemään tai itkemään ja uskomme itsekin lopulta siihen. Sama salaisuus on kaikkien käytettävissä, Niemi paljastaa.
Lähdemme tanssiaisiin ja olemme tanssiaisten kuningattaria. Hymyilemme niin, että kaikki hampaat näkyvät. Niemi kehottaa pitämään otsan rentona ja silmät auki. Lasken käteni otsalleni. Se menee helposti ryppyyn.
– Ajatellaan, että olemme amerikkalaisia ja hymyillään kameroille niin, että ylä- ja alahampaat näkyvät. Muistathan hengitellä syvään ja rauhallisesti. Pidä silmät täysin auki, Niemi ohjaa.
Loukaantunut kirahvi kiinteyttää kaulan lihaksia
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Yksi Hehkujoogan tarkoitus on osata nauraa itselle. Joogan asanoissa käytetään paljon eläinten nimiä ja nyt teemme loukkaantuneen kirahvin. Niemi vaihtaa ilmeensä loukkaantuneeksi.
– Meitä sattuu nyt vähän sieluun. Laitetaan käsi sydämelle ja itse asiassa käsittelemme seuraavaksi kaulan lihaksia. Tavoitteemme on saada kaulaan kiinteyttä eläytymällä loukkaantuneeseen kirahviin. Ja koska olemme herkkänokkaisia, nostamme leuan ylös, Niemi sanoo nostaen leukaansa ylös.
Minä teen perässä ja koska me olemme myös loukkaantuneita, nostamme alahuulen ylähuulen päälle ja mökötämme. Samalla hymyillen ja nostaen katseemme ylös.
Lue myös: Stressaako? Rentoudu helposti kotioloissa – testaa ihana palauttava treeni ja venyttely
Loppurentoutus kruunaa hyvän olon hetken
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kahden ja puolen tunnin workshop päätetään siihen, että menen makaamaan joogamatolle ja saan peiton päälleni. Niemi kehottaa sulkemaan silmät. Hän puhuu rauhallisesti ja soittaa äänimaljoja ympärilläni. Niiden värähtelevät äänet tuntuvat kehossani. Niemi istuu polvillaan vierelläni.
– Äänimaljahoito saa hyrinän aikaan ja se resonoi sekä solujen että lihasten kanssa. Samalla se rentouttaa kehoa. Ihmisen kehosta on 70 prosenttia vettä. Se saa hyrinän aikaan kehossa ja kasvoissa, Niemi sanoo hiljaa ja jatkaa soittamista.
Rentoutumisessa auttaa myös aiemmin testaamamme "laiskan miehen jooga". Liikkeitä voi tehdä missä vain, vaikkapa työpaikalla, ulkona tai kotona. Entä millaista on metsäjooga? Suomalaisversio joogasta vie takaisin luontoon ja Kalevalan pariin – näillä vinkeillä voit kokeilla itsekin metsäjoogaa!