Teurastettujen sikojen aivot virkosivat 10 tuntia kuoleman jälkeen – haastaa ajatuksen elämän ja kuoleman rajasta

6:14img
Lääketieteen tutkija kertoo videolla alkoholin vaikutuksesta nuorten aivoihin.
Julkaistu 18.04.2019 14:55

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että teurastettujen sikojen aivot virkosivat osin useita tunteja kuoleman jälkeen, uutisoivat muiden muassa brittimediat BBC sekä The Guardian.

Yalen yliopiston tutkijoiden Nature-tiedelehdessä julkaistut havainnot haastavat käsityksemme elämän ja kuoleman rajasta ja voivat tuoda uusia tapoja tutkia esimerkiksi Alzheimerin taudin kaltaisia sairauksia.

Tutkimuksessa huomattiin, että teurastettujen sikojen aivosolujen kuolinprosessi pystyttiin osin pysäyttämään ja tietyt aivojen yhteydet palauttamaan vielä tunteja kuoleman jälkeen. Tutkijat eivät kuitenkaan huomanneet, että kuolleiden sikojen aivoissa olisi merkkejä tietoisuudesta.

– Nämä eivät olleet eläviä aivoja. Mutta ne olivat solutasolla aktiivisia aivoja, sanoi tutkimusta johtanut Yalen yliopiston professori Nenad Sestan.

LUE MYÖS: Aivot saattavat toimia, vaikka keho on jo kuollut – osa kuoleman kokeneista muistaa oman elvytystilanteensa

Kuolleen sian aivoihin pumpattu cocktail sai elimen osittain virkoamaan

shutterstock_1364505155

Tutkijat kertovat toimineensa tutkimuksessaan eettisesti. Kuvituskuva, Shutterstock.

Tutkimuksessa kerättiin 32 tapetun sian aivot teurastamolta. Neljän tunnin kuluttua elimet yhdistettiin Yalen yliopiston tutkijatiimin kehittämään BrainEx-järjestelmään. Se pumppasi aivojen ympärille hapella rikastettua synteettistä verta kuuden tunnin ajan. Neste sisälsi myös useita ravinteita sekä muita aineita, joiden oli tarkoitus lopettaa solukuolemaan johtava prosessi.

Menetelmän huomattiin pysäyttävän aivosolujen kuoleman, palauttavan verisuonten toimintakykyä ja aiheuttavan jonkin verran aivotoimintaa. Kuolleet aivot osoittivat lisäksi normaalin vasteen lääkkeelle ja käyttivät saman verran happea kuin normaalit aivot.

Sikojen aivoissa oli siis aktiivisuutta – mutta ei merkkejä tietoisuudesta – vaikka kuolemasta oli kulunut jo kymmenen tuntia.

Uusi käsitys aivojen kuolemasta avaa ovia tutkijoille

Tutkimus haastaa ajatuksen aivojen kuolemasta, jonka on ajateltu tapahtuvan nopeasti ja peruuttamattomasti hapen kuljettamisen loppumisen jälkeen. Vaikuttaa siltä, että aikaikkuna, jossa aivosolut kuolevat, on paljon pidempi kuin aiemmin on luultu – ennemmin asteittainen kuin yhdessä hetkessä tapahtuva.

Tutkijat toivovat löydöksistään apua esimerkiksi Alzheimerin taudin kaltaisten sairauksien tutkimiseen. Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, jossa aivoissa tapahtuu mikroskooppisia muutoksia, jotka vaurioittavat hermoratoja ja aivosoluja.

Pitkällä tähtäimellä tutkijat toivovat löytävänsä parempia tapoja suojata aivoja esimerkiksi aivoinfarktilta ja hapenpuutteelta synnytyksessä, jotka molemmat tuhoavat aivosoluja. Tutkimus antaa vihiä tavoista, joilla aivotoimintaa voidaan palauttaa sen jälkeen, kun veri on lakannut kiertämästä aivoissa.

Vielä on kuitenkin liian aikaista testata menetelmää ihmisillä.

LUE MYÖS: Enja sai aivoinfarktin vain 41-vuotiaana – muistuttaa sairauskohtauksen näkymättömästä taakasta: ”Jokainen päivä tuntuu selviytymiseltä”

Lähteet: BBC, The Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Kuolema