Thaimaalaisiin marjanpoimijoihin epäillään kohdistuneen ihmiskauppaa – poimijoiden asemaan haetaan ratkaisua

AOP marjanpoiminta
Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin poimijoihin.
Julkaistu 19.01.2024 16:53

MTV UUTISET – STT

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) selvittää Suomeen luonnonmarjoja keräämään saapuvien ulkomaalaisten aseman parantamista ja ratkaisuvaihtoehtojen taloudellisia vaikutuksia. 

TEMin mukaan marjanpoimijoiden asemaan liittyy nykymuodossaan merkittäviä riskejä.

Ministeriö on tilannut selvityksen Pellervon taloustutkimus PTT:ltä.

Yksi vaihtoehto on, että kausityöläisinä Suomeen tulevilta marjanpoimijoilta vaadittaisiin työsopimusta, ministeriö kertoo tiedotteessa. Toisena vaihtoehtona on nykyisen marjalain jatkokehittäminen, jolloin poimijat tulevat Suomeen itsenäisinä toimijoina, pääasiassa elinkeinonharjoittajina.

PTT arvioi, miten vaihtoehdot vaikuttaisivat toimialaan, marjayritysten taloudellisiin toimintaedellytyksiin sekä poimijoiden asemaan ja ansioihin. Selvityksessä arvioidaan myös vaikutuksia julkiseen talouteen. Selvitys valmistuu huhtikuussa.

TEM on asettanut työryhmän, joka ohjaa ulkoista selvitystyötä ja tuottaa täydentävää vaikutusten arviointia poliittisen päätöksenteon ja mahdollisten lakimuutosten tueksi.

Poliisi epäilee rikoksia

Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin poimijoihin. Thaimaalaisiin marjanpoimijoihin epäillään kohdistuneen ihmiskauppaa.

Poliisi epäilee rikoksia kolmessa suuressa marja-alan yrityksessä Polaricassa, Kiantamassa ja Arctic Groupissa. Arctic Groupin tapaus on vielä esitutkinnassa.

Marja-asioissa tärkeässä roolissa ollutta TEMin hallitusneuvosta Olli Soraista epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. TEM on pidättänyt Soraisen virastaan. Sorainen on kiistänyt rikosepäilyt.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos